Akkor most ki is a fogyatékos?

2013. szeptember 06. 19:44

Egy Bükk-béli kis község lakosai olyannyira nem bírják elviselni a fogyatékkal élők látványát, hogy szívesen eltekintenének a beköltözésüktől.

2013. szeptember 06. 19:44
Seres László
Seres László
hvg.hu

„»Polgári ellenállás« – mire asszociálunk, ha ezt halljuk? Állami önkénnyel, immorális igazságtalanságokkal szembeni jogos önvédelemre? Civil engedetlenségre, adófizetés, sorozás megtagadására, magasabb rendű, szuverén erkölcsi megfontolásból? Tévedés. Polgári ellenállás az, ha egy Bükk-béli kis község lakosai olyannyira nem bírják elviselni a fogyatékkal élők látványát, hogy szívesen eltekintenének a beköltözésüktől. A saját jól felfogott érdekükben, természetesen.

Szilvásvárad nem kér a fogyatékosokból, és a polgármesternek három problémája van az üggyel kapcsolatban: egyrészt »a hivatalt nem keresték meg a tervvel«, másrészt »a községet megosztotta a hír«, végül »nehéz kezelni azt a polgári ellenállást, ami kialakult«. Nincs mit tenni, az alulinformált, a megosztottságot természeti adottságként felfogó, a »polgári ellenállás« előtt kapituláló polgármester nem tehet semmiről, és mivel a csúnya külső körülmények kész helyzetet teremtettek, ő nem fog ellenállni az ellenállásnak.

A fogyatékosok magukra maradtak. Hogyan lesz így valamelyikükből miniszterelnök?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2013. szeptember 07. 10:27
Dehogy maradtak magukra. Seres elvtárs mától abbahagyja az egyébként is alacsony színvonalon művelt újságírást és holnaptól már csak a fogyatékosok ápolásának szenteli magát, akiket természetesen befogad saját lakásába.
siberian khatru
2013. szeptember 07. 09:13
Végig olvasván a kommenteket megállapítható, hogy Magyarországon nagyon sok érzelmi fogyatékos él. Ez pl. nannyó, bobber vagy oszi kommentjeiből nagyon jól leszűrhető.
Selamat
2013. szeptember 07. 08:24
Seres elvtárs, Ez bizony miattatok van igy. Hogy pontositsak, az a rohadék szocialista, meg szoclibsi oktatási rendszer, amelyik NEM hogy tanitotta meg a másként kinéző (esetleg gondolkodó...) emberek elfogadását, hanem határozottan tett is ellene, azok miatt van mindez. Az egészségügyet hazavágtátok, az ellátórendszert hazavágtátok! Akkor most miről is pofázol te ritka nagy barom? Hogy azt az apróságot már fel se hozzam, hogy azt a hittant, ami éppen a másik elfogadását tanitja, akármilyen legyen a kinézete is, még azt a hittant is irmagjában akartátok és még ma is ki akarjátok ölni, bazmeg. Éppen annak elfogadó, befogadó szellemisége ellen ordibáltok naponta, hogy nehogy már megtanitsák azt az iskolás gyerekekkel. Na, mindegy is volt mindezt leirni, mert halottról jót, vagy semmit. Ti nem hogy a következő négy évet nem fogjátok túlélni, hanem remélhetőleg már jövő évben a tönkrementek kukájában végzitek. Oszt jónapot.
vigyor
2013. szeptember 07. 08:16
Szokás szerint ezt a problémát is szeretné leegyszerűsíteni ez az izéééé, cikkíró. Pedig nem egyszerű. A fogyatékkal élő emberek, különösen a szellemi fogyatékkal élők nem egyformák. Az információ velük kapcsolatban nem merülhet ki abba, hogy az őket gondozó intézmény vezetője kijelenti, hogy ártalmatlanok. Ez nem így működik. Már a sokadik esetben nem történik meg a lakosság pontos tájékoztatása. Amikor részletesen elmondanák a lakosoknak, hogy nekik hogyan kell viselkedniük, mikre kell figyelniük, mit kell tudniuk ahhoz, hogy probléma esetén kezelni tudják a helyzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!