Bűn és bűnhődés

2014. május 21. 09:06

Tényleg az az összes problémánk, hogy mi lesz szegény többszörös gyilkossal, kegyetlen elkövetővel?

2014. május 21. 09:06
Soós Szilárd
reposzt

„Ellopják és eladják a csatornafedelet. Kap érte négyezer forintot. Lehet, hogy ötven-, százezer forintba kerül a pótlás. De menet közben belelép valaki. A kár akkor már nem csupán a fedél pótlásának a forint értéke. Személyis sérülés. Munkából való kiesés. Kölcsöne van, amit a munkától való elesés miatt nem tud törleszteni. Egy idő múlva behajtók jelennek meg. A legrosszabb esetben elveszítette a házát. A család kiborul, szét is esik. Egy egész élet megy tönkre valamely emberek felelőtlensége miatt. A kár akkor valóban csak ötven-, százezer forint? Ilyen esetekben tényleg csak annyi feladata lenne az igazságszolgáltatásnak, hogy a meghatározott kárnak megfelelő büntetést kiszabja? Nem lehetséges, hogy a teljes okozott kárt kell elrendezni? (...)

Nekem nagyon visszatetsző az, hogy ma csupán az elítéltek jogairól esik szó. (Lehet, hogy nem így van, de leginkább ezt érzem) Teljesen mindegy, hogy életfogytos vagy hosszú időre  lecsukott valaki. Zavar, amikor nagyképűen, cinikusan fenyegetőznek némelyek, kinevetik az áldozataikat. Röhögve tervezgetik a kijövetelük utáni balhékat, legyen az rablás, vagy kéjgyilkosság. Megbánás nélkül várják a szabadulást. (...)

Józan paraszti ésszel, tényleg az az összes problémánk, hogy mi lesz szegény többszörös gyilkossal, kegyetlen elkövetővel? Azt el tudom képzelni, hogy kisebb súlyú bűncselekmények elkövetőivel, akiknél van esély a visszailleszkedésre, azokra ennek megfelelő módon figyelnek. De törődik valaki az áldozatokkal? Többször hallani azt a védekezést, az áldozat tehet róla. Miatta vagyok börtönbe, de ha egyszer kikerülök elintézem. Miért is van a jogrendünk? Hogy az áldozatoknak igazságot szolgáltasson? Vagy az ügyvédeket megfizetni tudóknak szabadságot adjon? Vagy bármilyen okból kifolyólag a társadalom jogrendje vagy tagjai ellen vétőktől megvédje őket?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jeney Gottfried Adolf
2014. május 21. 22:04
Egy elítélt bűnöző eljátszotta a jogait. Örüljön, hogy nem kényszermunkára ítélik, és kap ételt.
balbako_
2014. május 21. 12:25
Ez az agyalágyult logika nekem is csípi a szemem. Az áldozatot, vagy áldozatokat beteszik a tepsibe és többet vele/velük a társadalom nem foglalkozik. Jönnek a jogvédők. Emelgetik a fazekak fedelét eléggé vitamindús-e a fegyencek tápláléka - az átlagpolgár le van szarva eszi-e vitamint, vagy sem - nézegetik nem kemény-e a matrac, van e testmozgásra ideje helye, sőt kiharcolják időnként vidám hölgyismerősei is felkeressék. És elmesélik ez így helyes! Remélem az önpusztító idiotizmus egyszer megszűnik.
S0ma
2014. május 21. 10:54
Emberi jogok. Bűnözői oldalon. Tényleg zombivá válik Európa népe.
rosszkutya
2014. május 21. 10:51
Létezik valami demagógia-olimpia, és ez a csávó azon akar indulni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!