Egészségesebb egészségügyet! – A biznisz árnyékában

2014. június 21. 10:36

Ma nem „illik" öregnek lenni, az emberi élet szakaszai egyetlen mába sűrűsödnek össze.

2014. június 21. 10:36
Dr. Szabó Katalin
Talita

„Az egészséggazdaság uralja az egészségpolitikát, uralja a kutatások irányát, menetét, uralja a szakemberek elképzelését egészségről és betegségről, a gyógyítás személyességéről vagy éppen személytelenségéről. Ural minket, betegeket is a médián keresztül, hiszen készen kínálja számunkra a sztereotípiákat arról, milyen ma egy orvos, hogyan, mivel gyógyít ma egy orvos, milyen gyógyszereket ír fel.


Az egészségről, betegségről, öregségről, halálról alkotott képünkre is alaposan rányomta bélyegét az egészségbiznisz. A betegség- és egészség-képünk is megváltozott, és talán még ezek azok a területek, ahol pozitív változásokat is tapasztalhatunk. Az öregségről és a halálról való gondolkodás pedig az »éljünk a mának«-élményét tükrözi vissza. Ma nem »illik« öregnek lenni, az emberi élet szakaszai egyetlen mába sűrűsödnek össze. Önképünk az önmegtévesztés talaján áll, amikor nem tudunk szembesülni a korunkkal, és nem az egyes életszakaszokhoz kötődően éljük meg a mindennapokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy senki sem tud jól gazdálkodni a napjaival, csupán egy igencsak szembeötlő tendenciára mutat.

Összegezve azt mondhatnám, hogy számomra nem is a személyzettel, az ellátással kapcsolatosan felmerülő negatív élmények jelentik az egészségügyben változtatásokra szoruló pontokat, sokkal inkább az a kérdés, hogyan lehetne az egészségbiznisz befolyását és egyre nyilvánvalóbb hatalmát visszafaragni, majd minimalizálni. Mind a beteg, mind pedig az orvos számára akkor válhat valósággá az »élhetőbb« egészségügy, ha az érvényesülő érdekek között a gyógyszereket, eszközöket, különböző anyagokat, kiegészítőket és a többit gyártók és forgalmazók pénzügyi érdekei még a közelébe sem kerülnek dobogós helyeknek.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2014. június 21. 17:16
Ütődött! Örülök, hogy valódi nevedet írtad alá. Te hülye! Ki reklamált? Leírtam az egézségügyi problémák egy igen apró részletét NÁLUNK. A nem tisztára ütődötteket érdekli a más országokban lévő helyzet is. Nem mindenki akar hozzád hasonló ütődött lenni. Fogadd szivélyes üdvözletemet! ____________________KTÚ
KannibálTatárÚr
2014. június 21. 12:00
Az egészségügy a bűnözés egyik központja lett. Apró műveletek elvégzéséhez sebészhez mentem. Megmondta: magánsebész, ezért fizetnem kell a munkájáért. Beleegyeztem. Mikor mentem a beavatkozás elvégzésére, kérte a biztosítói kártyámat is. A művelet elvégzése után kérte a pénzt. Nyugtát nem adott. Tehát az apró munkáért (kb. fél órát voltam nála) 40 eurot (12000 ft) kért és még a biztosító is fizet neki. Más alkalommal az orvos kifutott a beteg után, hogy fizessen neki 10 eurot. Ő nem volt magánorvos. Én is voltam nála. A tíz eurot tőlem is elkérte, de nyugtát nem adott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!