Néhány mondat a történelemről, avagy ki a korrupt?

2014. október 26. 14:16

Most a szemünk előtt zajlik egy ilyen beszélgetés a korrupcióról, tehát valami erkölcsi kérdésről, miközben mindenki pontosan tudja, hogy kőkemény érdekekről van itt szó. Ki a fenét érdekel a korrupció!

2014. október 26. 14:16
Köntös László
reposzt

„Ez arról jutott eszembe, hogy most, ebben a lélektani játszmában, amely az amerikaiak és a magyarok között zajlik, abban a kiváltságos helyzetben lehet részünk, hogy átélhetjük a történelmet a jelenben. Mert a történelem, a valódi, legtöbbször elrejti önmagát, s csak ritkán mutatkozik meg lényege, amely nem más, mint embercsoportok közötti szakadatlan harc, s amely harcnak egyetlen rendezőelve van: az erő. Nem a lelki, vagy az intellektuális erő, hanem a nagyon is fizikai. (...)

Folyik most ez a kis csetepaté Amerika és Magyarország között, ez a kis lélektani háború, ez a bújócska, az egyetlen alaptörténet, a »te tetted – nem én tettem« izgalmasnak éppen nem mondható vitája, s az egész, mint mindig, be van vonva ezzel az ismerős erkölcsi mázzal, hogy most voltaképpen ki is itt a rossz, és ki a jó. Értékvédelem folyik itt, ugyebár. (...)

Most a szemünk előtt zajlik egy ilyen beszélgetés a korrupcióról, tehát valami erkölcsi kérdésről, miközben mindenki pontosan tudja, hogy kőkemény érdekekről van itt szó. Ki a fenét érdekel a korrupció, azon túl, hogy abban mindenki egyetért elvi szinten, hogy az rossz. El egészen addig, ameddig nem a saját érdekről van szó. Ennyit a partikuláris politikum és a globális etikum viszonyáról.

Szóval most megmutatja magát a történelem, kibújik az erő a szépen sminkelt morális maszk alól. A játszma vége nem kétséges, hiszen egészen mulatságos, mennyire nem azonos súlycsoport a két fél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2014. október 26. 21:04
Még megmenthő a NER Göntér Úr. A szingapúri elitből senki sincsen kitiltva az USA-ból. A megoldás egyszerű,mint Szingapúrban: 17% GDP arányos állami újraelosztás,kicsi kapitalista paradicsom,és akár be is lehet tiltani az ellenzéket. Hajrá Fidesz !
Agricola
2014. október 26. 20:21
A "harcnak egyetlen rendezőelve van: az erő. Nem a lelki, vagy az intellektuális erő, hanem a nagyon is fizikai." Aki erős, az úgy gondolhatja, hogy Ő megmondhatja a gyengének, hogy ami racionális gondolkodás szerint jogállami volna, az az erős szerint nem jogállami. Oroszlánszerződésnek hívják azt a fajta szerződést, amely kizárólag az erő helyzetében lévő félnek kedvez. Aesopus (versbe szedte Phaedrus) egy tanítómesében feldolgozta, a túlzottan hatalmassal szövetkezés problémáit. "Nunquam est fidelis, cum potente societas". Soha seme hűséges a túl hatalmassal szövetség. Az oroszlán két másik vadállattal szövetkezett egy szarvas levadászása céljából. A sikeres vadászat befejeztével az oroszlán kezdeményezte az osztozkodást, jelezve, hogy a zsákmányt három részre osztják. Az oroszlán viszont úgy érvelt, hogy mind a három rész őt illette meg. A másik két vadállatnak nem voltak elég erős érvei az oroszlánnal szemben, ezért jobbnak látták szomorúan elkullogni a sikeres vadászat helyszínéről.
OberEnnsinnen
2014. október 26. 17:36
Az a helyzet Köntös úr, hogy pl. az amerikai elnököt a megválasztásában pénzzel támogatóknak egyetlen kikötésük van az elnök felé: Ha bármilyen érdekkívánságuk állna elő, az elnök mindig az ellenükben döntsön, magyarul: hátrányosan sorolja őket, hogy még véletlenül se előzhessenek meg olyanokat, akik nem támogatták pénzzel az elnököt. Nehogy Amerikára rávetüljön a korrupció árnyéka...
potyka
2014. október 26. 14:36
Engem nem zavar a korrupció egyáltalán! Arra pedig hogy a főfideszhülyék azt sem tudják mekkora, milyen értékű, miből vásárolt kunyhóik vannak pedig kifejezetten büszke vagyok! :DDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!