Táncoló papok? Ki látott már ilyet?

2015. november 24. 12:19

Hogy zavarba ejtő lenne a táncoló papok, apácák látványa? Ezen kevésbé érdemes csodálkozni, ugyanis nem ezt a képet sugallja magáról a katolikus egyház. Jól van-e ez így? Nem tudom.

2015. november 24. 12:19
Gégényi István
Szemlélek blog

„És akkor itt van most ez a videó (ha nem töltődne be a blogban, itt az eredeti lelőhelye), amit egy hét alatt közel 2,5 millióan láttak, s amiről szívesen meghallgatnám a megtisztelően nyitott liberális újságírók véleményét is. A hazánkban megszokottnál érzelemgazdagabb megnyilvánulásokat az is indokolhatja, hogy a nyilvánvalóan mise utáni (tehát nem mise közbeni), amolyan kiterjesztett záróéneknek tűnő performanszot olasz kultúrkörnyezetben kell értelmezni. A bejátszott dal legalábbis ezen a nyelven szól, a 127. zsoltár szavai szűrődnek ki: »Ezt a napot az Úristen adta, örvendjünk és vigadjunk rajta.« Később a »dicsőség neked« szövegrész ismétlődik. Ezúton is köszönöm a fordítói közreműködést Kató Eszternek! Ezt a zsoltárt Húsvét vasárnapján szokás énekelni, de biztosat nehéz mondani, mivel a videót feltöltő vietnámi Duy Nguyên egyelőre nem válaszolt a megkeresésemre. A helyszín kissé profánnak tűnik, mintha lakóépületek között, egy udvaron tartották volna előtte a misét. Érdekes látvány, hogy a táncos-dalos átélés hőfoka mintha az életkorral egyenes arányban növekedne, kivéve a »sekrestyés« hölgyet, aki zavartalanul, avagy megérintetlenül pakolja el a liturgikus eszközöket a háttérben.

Szabad-e tehát táncra perdülni liturgikus környezetben? Ha valakiben a látottak alapján ilyesmi kérdés merülne fel, forduljon bátran Dávid királyhoz tanácsért. :) Hogy zavarba ejtő lenne a táncoló papok, apácák látványa? Ezen kevésbé érdemes csodálkozni, ugyanis nem ezt a képet sugallja magáról a katolikus egyház. Jól van-e ez így? Nem tudom. A katolikus, tehát egyetemes kifejezés meggyőződésem szerint magában hordozza a sokszínűséget, a változatosságot. Én mindenképpen örömmel nézem meg újra és újra ezt a felvételt, s bizony eszembe jut ilyenkor, hogy magyar papoktól sem áll távol a misevégi tánclejtés. Aki tamáskodik ezzel kapcsolatban, ide kattintva nyerhet bizonyosságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:24
A felvétel szerencsére nem egy templomban készült, de az, hogy egy liturgia végén klerikusok habitusba öltözve effélét művelnek, így is eléggé felháborító. Aki nem bír a vérével és a lábával, az ne menjen papnak vagy szerzetesnek. (Már az is elég nagy baj, hogy sok helyen gitároznak mise közben, ami nemcsak a szentmise profanizálása, de szembe megy egyházi előírásokkal is.) Ez, hogy a felvételen bohócot csinálnak magukból és ezáltal a papi hivatásból… mindennek a legalja. Nyugat-Európában sajnos gyakran előfordul efféle elmebaj, még templomokban is – és bizony az effajta bohóckodás terjedése is hozzájárul ahhoz, hogy meredeken zuhan a hívek száma.
Sulammit
2015. december 09. 13:34
Ha jól belegondolok, akkor nem volt olyan ügyes az a fiú. Csak egyet, de azt sem biztos. Lehet, hogy csak városi legenda. :)
Burmin
2015. december 06. 19:19
Írja valaki hogy nyugaton sokkal lezserebbek mint Közép-Európában. Kérdem akkor mitől csökken a hívők száma meredeken ? Pedig biztos lenne igény a szentmise utáni dizsire...
duzur
2015. november 29. 13:29
Biztos, hogy Nagy Sándor ennyi komplikált csomót is át tudott volna vágni?..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!