Kedves Atya, ne költse át a miseszöveget!

2016. január 18. 11:22

Az előírt miseszöveg automatikus átírása vagy kudarcba fulladó átköltése szinte járványszerű azon papok körében, akik a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években végezték a szemináriumot.

2016. január 18. 11:22
George Weigel
First Things

„Az a különös, hogy ha naponta jársz misére, akkor hetente tucatszor hallod megsértve ezt a normát. A vasárnapi miselátogatók legalább heti kétszer-háromszor halják ugyanezt. Az előírt miseszöveg automatikus átírása vagy kudarcba fulladó átköltése szinte járványszerű azon papok körében, akik a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években végezték a szemináriumot; viszont kevésbé nyilvánvaló gyakorlat a fiatalabbak között. De akár idősek, akár középkorúak, akár fiatalok engedik meg maguknak, ez visszataszító és az imádkozást akadályozó gyakorlat. (…)

Így most, hogy jön az új polgári év, javasolhatom atyáinknak Krisztusban, hogy hagyjanak fel ezzel és a misszáléba való belekontárkodással? Mint egy öreg liturgikus mondta, utalva a színekre, amelyek megkülönböztetik az imákat az instrukcióktól a misekönyvben, »olvassa a feketét és tegye a vöröset«. Csak így, atya! Olvassa a feketét és tegye a vöröset. Vagy, még jobb, imádkozza a feketét és tegye a vöröset.

Az ilyen önfegyelem a celebráns részéről ugyancsak segítene megszüntetni a klerikalizmust (vagy rosszabbat), amely akkor jelenik meg, amikor Szabadúszó Atya, nos, szabadúszik. Amikor meforikusan értve beleüti az orrát a Zsinat világos intézkedésébe (a misekönyv rubrikáit ne is említsük), Szabadúszó Atya de facto a saját felsőbbrendűségét demonstrálja a liturgia felett. És ezzel, tudatosan vagy sem, lefokozza a közösség szerepét abban, hogy helyes módon imádja a  Szentháromságos Egyistent.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. szeptember 18. 03:19
Tragikus, hogy valaki a papja liturgikus mániái miatt leszokik a miselátogatásról, mert más mise nincs. Boszniában, Koszovóban nyilvánvalóan ez a helyzet.
Sulammit
2021. szeptember 18. 03:09
Mondjuk, hiába is kérnék, ha a papok nem tudják a tridenti szertartást. http://capitulumlaicorum.blogspot.hu/2009/04/p.html Sokkal hosszabb, mint a mostani. Körülményesebb is. Nagyobb asszisztencia szükséges hozzá. Mivel több szentmise van hétköznap is, jól megfér közte egy latin nyelvű szentmise. A prédikáció magyarul van. Haydn év alkalmából a Belvárosi templomban 2009-ben hangzottak el tridenti szentmisére írt művei. Haydn összes miséje eredeti liturgikus környezetben Hagyományos római (ún. tridenti) rítusú misék keretében, a Belvárosi Főplébánia Templomban (V. ker., Március 15-e tér) vasárnap délután fél 4 órakor 2009-ben minden hónap egyik vasárnapjának délutánján elhangzik egy Haydn-mise a budapesti Belvárosi Főplébánia Templom falai között, mégpedig olyan szertartások keretében, amelyre eredetileg készültek: tridenti rítusú szentmiséken. A sorozat páratlan lelki és zenei élményt kínál a hallgatóságnak: neves hazai és külföldi művészek, kórusok, zenekarok tolmácsolásában a Haydn-misekompozíciók tételei nem koncertszerűen, hanem a tridenti miserend által megszabott helyükön, az adott vasárnapra előírt gregorián propriummal együtt szólalnak meg. A közreműködők között megemlíthetjük – a teljesség igénye nélkül - az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust, a Kassai-, a Debreceni- és a Győri Filharmonikus Zenekart, a Capella Savaria-t, a Debreceni Kodály Kórust, a Tomkins Énekegyüttest és a Schola Cantorum Budapestiensist. A sorozat szerkesztője: Bubnó Tamás Celebráns: P.Kovács Ervin Gellért OPraem Asszisztencia/oltárszolgálat: Szent Mihály Laikus Káptalan tagjai A propriumtételeket a Szent Mihály Laikus Káptalan Szkólája énekli (műv. vezető: Fehér Judit) Belvárosi Főplébánia Templom (V. ker., Március 15-e tér) vasárnap 15:30 Mondhatom, hogy nagy élmény volt. A szentmise is és természetesen Haydn is. Így együtt.
Csomorkany
2021. szeptember 18. 03:09
1. IRL információ. Ahogy mondtam, ismerem az illetőt. Még soha nem misézett népnyelven, a Novus Ordo szerint. 2. Ha egy plébánia hívei kérhetik a Tridenti Rítus szerinti latin misét, és a plébános meg kell ennek feleljen (ez volt XVI. Benedek pápa rendelkezése), akkor ez nyilvánvalóan fordítva is igaz: a hívek kérhetik a népnyelvű Novus Ordo szentmisét és a plébános meg kell ennek feleljen. Ezek Isten népének a jogai. Ennek megfelelően Alácsi nem is plébános sehol, ahogy a belinkelt cikkekből látom, tábori lelkész. Namost, ami a gyakorlatot illeti, egészen ritka, hogy Magyarországon a tridenti rítusú szentmisét kérjék a hívek, ellenben meglehetős lázadás törne ki, ha egy plébános abbahagyná a Novus Ordot. Aki eleve nem vállalja, az eleve nem lehet plébános.
gatyakorc
2021. szeptember 18. 03:02
Hú, tényleg rettenetes lehet, ha az "A reading from the holy gospel according to Luke" helyett azt kell hallani, hogy "The Good News of the Lord as proclaimed by Luke" :-) Mondjuk minden felekezet minden gyülekezetében akad egy ilyen rigorózus, liturgián fontoskodó szarrágó, mint Weigel. Mintha nem lenne elég két vagy három hívőnek pusztán összejönni Jézus nevében ahhoz, hogy Jézus ott legyen velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!