Szabadságot és versenyt az oktatásban!

2016. február 05. 10:58

A jelenlegi oktatási rendszer olyan diákokat igyekszik nevelni, akik megfelelnek a vezetés vitától elzárkózó ideáljának.

2016. február 05. 10:58
Hama
Kapitalizmus blog

Maga a központi tanterv megléte is nonszensz. Hadd versenyezzenek az iskolák (bizonyos keretek között, ez egy másik vita tárgya) hogy mit és hogyan oktatnak!

Ettől azonban még nagyon messze állunk. Egyelőre nem csak az a legnagyobb gond, hogy mind a tanárok, mind a diákok feleslegesen vannak túlterheve, hanem az is, hogy ha a rendszert kérdőre vonja valaki, arra egyből rászól a központi felügyelet. Pedig az oktatásnak pont az lenne a lényege, hogy megtanítson nemcsak helyesen válaszolni, de helyesen kérdezni is. A kritikus gondolkodás kiszorítása, ami jelenleg is folyik, csak a jelenlegi, működésképtelen rendszer bebetonozását segíti. Az oktatás lényege megmutatni, hogy általában több helyes válasz is van, hogy az önálló gondolkodás fontosabb a megfelelni akarásnál, és hogy csak akkor fejlődünk szellemileg, ha merünk gondolodni és kérdéseket feltenni.

Úgy tűnik, a jelenlegi vezetés nem tanulta meg mindezt, ugyanis kényelmetlenül érzi magát, ha kérdezik, és a legtöbbször elzárkózik a direkt válaszadástól. A jelenlegi oktatási rendszer olyan diákokat igyekszik nevelni, akik megfelelnek a vezetés vitától elzárkózó ideáljának.

A jelenlegi központosított rendszer nem működik, az iskolákat vissza kell adni önkormányzati fennhatóság alá (és aztán minél hamarabb meg kell valósítani a valóban szabad iskolaválasztást, de ez is még odébb van). Kérdés az, hogy a központosítást kiötlő politikusok képesek lesznek-e végre felelősségteljes felnőttekként beismerni, hogy tévedtek, vagy továbbra is rossz példát mutatnak a jövő nemzedéknek?

Boris Johnson azzal érvelt, hogy bár a rómaiak beolvasztották a görögöket, mégis a görög kultúrának lett nagyobb hatása a rómaira, mintsem ellenkezőleg. A demokrácia alatt virágzó görög művészetre sokkal jobban emlékszünk, mint a despota Róma művészeire. A szabadság, a decentralizáció jobb eredményt hoz, mint a központosítás felülről diktált szörnyszülöttje. Ha a Fidesz szeretné, hogy emlékezzenek rá, akkor itt az ideje az önbecsmérlő komédiának, a hibák beismerésének és sürgős helyrehozatalának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2016. február 06. 10:46
Ekkora barmot! Mindenhol van nemzeti alaptanterv, te nagyon marha! Fogalmad sincs, mi az, mire való, ugye, te nagyon féleszú libsibolsi?
kjkj945
2016. február 06. 09:35
ha ma de mi lesz holnap?
Szergej Csagajev
2016. február 05. 23:16
Kapitalizmus blog... Ilyen név után mondjak még valamit?
KannibálTatárÚr
2016. február 05. 12:27
Versenyeztetni a sportpályákon kell a versenyzőket. Aki versenyezni akar, menjen oda. Az iskolákban általános ismereteke kell tanulni, mire a gyerekeknek szükségük lesz a továbbtanuláshoz és a munkához. Ez lényegében az egész országban azonos tananyagot jelent. Ha valamelyik pedagógus többet tud, akar adni, ezt megteheti. Ha jó pedaógus, a diákok is szivesen tanulnak többet, mint az előírt. De már ne legyen az, hogy magyar történelem helyett a zsidó történelmet tanítja, mert ő zsidó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!