Erőfölényből nincs verseny

2016. szeptember 19. 07:17

A mulasztások, s ezáltal a rendszerváltás óta eltelt időben felhalmozott problémák kulcsa az, hogy a liberálisok félnek az államtól.

2016. szeptember 19. 07:17
Mádi László
Magyar Idők

„A mulasztások, s ezáltal a rendszerváltás óta eltelt időben felhalmozott problémák kulcsa az, hogy a liberálisok félnek az államtól. Márpedig egy félperiférián lévő, a fejlett országokhoz csatlakozni akaró Magyarország nem bízhat mindent a piacnyitást követelő, s a külföldi nagy cégek térnyerését eredményező uniós játéktérre. Mert akkor a kevésbé fejlett országban, jelen esetben Magyarországon is igaz lesz a marxi mondat: a nagy hal megeszi a kis halat. Nem kell a hazai történelemben időben messze mennünk a példákkal: Szentkirályi Ásványvíz, Waberer’s, Ustream. Még a ma annyira piacnyitást, liberalizálást hirdető Egyesült Államok is – melynek nyilván a nyitottság az érdeke, hiszen manapság ő bír a hatalmi erőfölény leggazdagabb és legteljesebb eszköztárával, s neki van meg erre a legalkalmasabb nagyvállalati portfóliója – a XVIII–XIX. században durván protekcionista gazdaságpolitikát csinált a maga országában.

Azért, mert először meg kellett erősödnie, hogy aztán a cégeivel bírja a versenyt. Éppen ezért fontos leszögezni, s ez az, amit a »mi« liberálisaink nem értenek, de Vitus Gy. Örs jól rávilágít, hogy Magyarország érdeke a döntő. Azaz a tegnapi és a mai Magyarországon a piac érvényesülésének, megerősödésének szempontja felülírja az állam szerepének minden áron való csökkentésének célját. Aki nem így gondolkodik, az nemcsak doktriner módon jár el, hanem egy rosszul értelmezett elméletet részesít előnyben hazánk gazdaságának megerősödésével szemben.

A lényeg tehát: egy igazi liberális gazdaságpolitikus a mai Magyarországon a verseny fokozásában hisz, s olyan lépéseket tesz – legyenek azok esetleg protekcionistának mondottak –, melyekkel ezt a célt középtávon beteljesítheti. Ugyanis ha nem ezt teszi, s ráadásul nyitott a gazdasága, akkor a saját piacát lényegében átengedi a külföldieknek. Az elmúlt két és fél évtized magyar liberálisai viszont gyengíteni akarták a magyar államot, mely lépésekkel a multinacionális cégek térnyerését, közvetett módon pedig a piacgazdaság degradálódását, visszaszorulását idézték elő. Erőfölényekből márpedig nem lehet versenyt generálni. Pontosabban lehet, de akkor az egyenlőtlen feltételek miatt a gyengébb helyzetből induló hazai versenyzők kihullanak a rostán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrFisham
2016. szeptember 19. 10:50
Haha, mondja ezt annak a kormánynak a talpnyalója, amelyiknek mindig sikerül elérnie, hogy a Kvartex ne indulhasson a hazai busztendereken, helyette veszünk Volvo-t meg Mercedest. Hiába magyar ugye, ha nem a mi kutyánk kölke. Ez a kormány pont ugyanolyan, mint az előzőek. Multicégek összeszerelő üzemeit építgetik óriási állami támogatással. Minden egyes újonnan létrehozott állásért milliókat fizetnek az Audinak vagy a Boschnak, amivel úgy sem leszünk soha előrébb, hiszen ezek a cégek úgyis odébb költöznek 10-20 év múlva. Ez történik a GE-vel, a Samsunggal, az összes többivel. Arra büszkék, hogy mi szereljük össze az autógyárakban az alkatrészeket, miközben a formatervezés, az elektronika, a szoftver, a marketing - amikben az igazi tudás, technika és pénz van - továbbra is Németországban történik. Multicégek szánalmas kiszolgálóivá váltunk. Nulla koncepció, nulla kísérlet a hazai vállalkozások megsegítésére. A duma, a száj az nagy, mikor Brüsszelnek kell beszólni tököm f.szom tudja piszlicsáré ügyekben, de a TTIP esetében esze ágában sincs a kormánynak érvényesíteni a magyar érdekeket. Csak lapít és sunyít. Ki a liberális, szerzőkém, ki a liberális!? Ja, amúgy mégis van egy különbség az előző és a mostani kormányok között. Ezek amellett, hogy állandóan a multicégek csöcsein csüngnek, még a magyarokat is ütik-verik, hiszen manapság a csókos magyar is ellensége a nem csókos magyarnak.
Zokni
2016. szeptember 19. 09:43
Ejnye. Ki mondta, hogy a magyaroknak az a jó, hogy a drágább, rosszabb termékeket vehetik csak? Ugyanis verseny nélkül hosszú távon ez lesz. Ja, az meg nem verseny, hogy protekcionista eszközökkel segítik az egyik felet. Az csak fából vaskarika. Amit, ha nincs protekcionizmus, a piac szépen kiszűr a kínálatból. Ha van, akkor persze használhatjuk a valódi helyett. Miközben az ilyen hazudozást olvassuk az újságban.
Mich
2016. szeptember 19. 08:57
"a rendszerváltás óta eltelt időben felhalmozott problémák kulcsa az, hogy a liberálisok félnek az államtól." Nagyon találó! És miért félnek? Mert egy a nemzet érdekei szerint dolgozó állam mellett NINCS Szabadrablás...!
Incevince
2016. szeptember 19. 08:03
Kelet Magyarorszábol probálják potolni a szakmunkásokat a Dunántulra mert nincs szakmunkás mert dunántulrol meg külföldre mennek persze minimálbérért 120 ezerért emberkereskedelem koponyánként a vállalkozó 25 ezer ft /nap egy ember után !!!! utána rádöben a tag hogy nem is marad neki a 120 ezerböl mert a felét feléli de a lényeg az hogy munka az van jó jön a statisztikának
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!