Logikus érvek és az idegek csatája

2017. február 20. 10:29

A politikai idegtudomány szerint valamilyen irányultságúnak születünk, és nem azzá leszünk.

2017. február 20. 10:29
Szabadi Dorina
Mindset Pszichológia

„Felsoroltunk tehát három megközelítést – szülői szocializáció, agyszerkezet, agyi funkciók –, amelyek között illene összehasonlítást végezni, hogy fény derüljön az ideológiaalkotás igaz hátterére. A számok azt mutatják, hogy a politikai szocializáció (az édesanya és édesapa pártidentifikációjával összevetve) az adott személy pártválasztását tekintve 70 százalékos pontosságot ígér; a Kanai-kutatócsoport modellje, az agy szerkezete és a pártválasztás eléggé hasonló, 72 százalékos pontossággal tudja bejósolni azt. Schreiber teóriája azonban lekörözi mindkét modellt. Szerinte az agyi funkciók modellje alapján 83 százalékos pontossággal lehet előrevetíteni a személy politikai hovatartozását.

Természetesen világos, hogy az agyi funkciók mérése nem válik a közeljövőben a politikai elemzők és kampánymenedzserek hétköznapi eszközévé. Mindenesetre figyelemreméltó, hogy a megjósolhatóságnak létezik ennyire precíz módszere is; továbbá nyilvánvaló bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a két ideológia követőiben más biológiai folyamatok játszódnak le egy-egy politikával kapcsolatos feladat teljesítésekor. A neurális kapcsolatok felfedezése nagyobb betekintést nyújt abba: hogyan is vélekedünk egy személy világnézetéről, amely kissé különbözik a már megszokott társadalmi és gazdasági ügyek általános nézetétől. Ugyanis így már kimondhatjuk: a politikai idegtudomány szerint valamilyen irányultságúnak születünk, és nem azzá leszünk. Vagyis nem a meggyőző érvek alapján választjuk valamelyik oldalt, hanem eleve predesztinálva vagyunk arra, melyiket fogjuk preferálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. február 20. 16:05
Tudományos magyarázat arra, hogy miért hatásos a félelmekre építő politikai stratégia a konzervatívoknál. És arra is, hogy a liberális beállítottságúaknál miért nem működik.
74bro
2017. február 20. 15:45
“Szerinte...83 százalékos pontossággal lehet“ Szerintem kilencvenhét százalékos valószínüséggel ébredtem ma a hagyományos értelembenn vett per deficinionem feleségem mellett. Szerintem három tojást ettem reggelire. Ez szerintem tíz tojásnak a harminchárom egész háromháromhárom.....százaléka. Ez az a priori szubjektív szám a Heisenberg féle határozatlansági relációból adódik. A tojások ugyanis olyan kicsik voltak, hogy a kvantummechanika törvényei szerint nem lehetett egyszerre megszámlálni és megenni öket. Agyam topográfiája egyébként feltünö hasonlóságot mutat Felcsút domborzati térképével; genetikai okokból kell tehát naponta legalább egyszer büdöskommunistáznom. 42 évesen vajon elég érett vagyok-e arra, hogy pszichológia szakra jelentkezzem?
polnemkor
2017. február 20. 13:21
Ám ez mindent visz: (hvg:) http://hvg.hu/instant_tudomany/20100228_a_liberalisok_intelligensebbek "A hosszú távú, 15 ezer amerikait bevonó felmérés alapján a magukat "igen konzervatívnak" valló fiatalok átlagos IQ-ja 95 volt, öt ponttal elmaradva az átlagtól. Ezzel szemben azok a kortársaik, akik magukat "igen liberálisnak" vallották, átlagosan 106 pontot értek a teszten." Ezt "tudományosan" kimutatták! :D
kjkj945
2017. február 20. 13:18
sza dó mazó .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!