Kellenek-e Magyarországnak muszlim bevándorlók?

2017. július 03. 09:50

Az alacsonyan képzett migránsok is jelentős értéket tudnak teremteni egyrészt maguk, másrészt a fogadó ország számára is.

2017. július 03. 09:50
Isztin Péter
Reflektor

„A bevándorlók sikeres integrációja szempontjából kulcsfontosságúak a rugalmas munkapiacok is. Ha Magyarország olyan ország szeretne lenni, amely akar és képes is több bevándorlót befogadni, ellen kell állnia az olyan újbaloldali törekvéseknek, amelyek a szakszervezetek megerősítését és a munkajogi védelem kiszélesítését tűzik ki célul, sőt, a  munkapiac további liberalizálására lehet szükség. Különösen komoly probléma a sokak képzettségi szintjéhez képest magasnak számító magyarországi minimálbér, a munkát terhelő magas járulékok és a vállalkozások elindítását túlságosan megnehezítő engedélyezési eljárások és szabályozások. Amíg ezen a fronton nem tapasztalható javulás, a bevándorlók befogadásakor érdemes a magasabban képzettekre fókuszálni, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az alacsonyan képzett migránsok is jelentős értéket tudnak teremteni egyrészt maguk, másrészt a fogadó ország számára is, így egy liberalizált, rugalmas piacgazdaság megteremtése ebből a szempontból is fontos. 

A bevándorlók megfelelő integrációja, és egyben a fogadó állampolgárok »toleranciára nevelése« egy jelentős részben nem (csak) a kormányzati politika függvénye. Az alulról szerveződő civil társadalomnak különösen fontos szerepe lesz ezen a téren, ha Magyarország egyszer valóban migrációs célországgá válik. Az »állampolgári szellem«, a »civic capital« nem csak országos, de helyi szinten is fontos: az lenne az ideális, ha egyszerre virágoznának a különböző helyi etnikai/kulturális/vallási közösségek, de ezek nem csak önmagukban, hanem egymással is közösséget alkotnának. A londoni Grenfell Tower-beli múlt keddi tűz idején egy szerencsés körülmény volt, hogy Ramadán lévén a helyi muszlim közösség tagjai ébren voltak, és arra használhatták idejüket, hogy a veszélyben lévőknek segítsenek, számos életet megmentve ezáltal. Az emberek attitűdjeit óhatatlanul történetek alakítják. Ha ilyen történetekből (már nem magát a tragédiát értve ez alatt) Magyarországon több lenne, valószínűleg idővel egy jobb ország venne minket körül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
titus
2017. július 03. 23:35
Egyáltalán nem. Jó válasz ??????
Burmin
2017. július 03. 20:37
Kedves Uram ! Ön hülye !
luisbathhelena
2017. július 03. 20:00
Van közel 1 milla, 500 éve integrálatlan cigányunk. Miért kéne egy másik brigád is, ha ezek is problémásak?
Tatulus
2017. július 03. 19:30
Muszáj a Mandinak idióta és ráadásul buta pöcsöket szemlézni? Nincs jobb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!