Ünnep

2017. szeptember 01. 09:59

Miért ünnepeljünk egy olyan alaptörvényt, amely a nevezetes beneši dekrétumok vérvonalát követve másodrendű polgárokká degradál?

2017. szeptember 01. 09:59
Aich Péter
Felvidék.ma

„Romániában, amikor Kelemen Hunor azt találta mondani, hogy a románok nagy ünnepe (Erdély visszakebelezése) a magyarok számára nem lehet ünnep, az irtó nagy fölháborodást váltott ki, s elmondtak róla mindent Lucifertől Belzebubig, vagy talán még rosszabbat is. Némileg értetlenül áll ezzel szemben a józan ész: miért gondolják a románok, hogy a magyarok kötelessége volna örülni annak, hogy Erdély (pontosabban a második bécsi döntés értelmében Erdély északi része) ismét Romániához tartozik? Talán érthetőbb a probléma, ha megfordítjuk a kérdést: vajon örülnének a románok, ha Erdélyt újra visszacsatolnák Magyarországhoz? S ünnepelnének-e önfeledten?

És: a szlovákiai magyaroknak miért legyen a szlovák alkotmány elfogadásának évfordulója ünneplésre alkalmas esemény? Miért ünnepeljük azt, ami nem nekünk, nem rólunk is szól? Nem vagyunk államalkotók – sajnos ez van. Ez az alkotmány ugyanis minket még említésre érdemesnek sem tart. Legföljebb gratulálhatunk szlovák barátainknak, csakúgy, mint mondjuk Ausztriának vagy Lengyelországnak az ő nemzeti ünnepükhöz. Ennyi. De miért ünnepeljünk egy olyan alaptörvényt, amely a nevezetes beneši dekrétumok vérvonalát követve másodrendű polgárokká degradál?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. szeptember 01. 11:25
Ez így igaz!
dávid
2017. szeptember 01. 11:11
hát ja
krakken96
2017. szeptember 01. 10:47
1918. dec.1 Románia "újraegyesítésének"ünnepe. nem csak Észak-Erdély bekebelezését ünneplik hanem a legfontosabb tartományét.A nyersanyagok,Bukarestéhez hasonló ipara messze a keleti és déli régiók fölé helyezte.Arról nem is beszélve,hogy a romániai világörökségi helyszínek nagy része Erdélyben van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!