Nem-ellenségek

2017. október 19. 17:16

Erőszak, ha egy átmulatott este után egy ágyban kötnek ki ketten, s reggelre az egyik fél megbánja a dolgot?

2017. október 19. 17:16
Veczán Zoltán
Magyar Hírlap

„Pedig a kép ennél jóval árnyaltabb. Egyrészt férfiak is lehetnek szexuális zaklatás áldozatai, s az elkövetők is lehetnek nők. Persze tudjuk: a zaklatók többsége férfi. Mégis izgalmas, hogy a férfiak kollektív megbélyegzését olyanok szorgalmazzák a leghangosabban, akik mindennemű megkülönböztetés ellen habzó szájjal szoktak tiltakozni – na meg hogy olyasvalakik is élesen kikelnek a Weinstein-félék és a hatalmi visszaélések ellen, akikkel kapcsolatban súlyos zaklatási történetek garmadája kering közszájon. De érthető a tülekedés, hiszen az »etikus« lincselés művezetői és szakmunkásai erkölcsi, politikai és anyagi tőkét kovácsolhatnak a népvezérségből. E pozíció kelléke az a passzív-agresszív attitűd is, amely például a HVG vonatkozó cikkéből süt, ebben a szerző »tesz egy kísérletet arra, hogy elmagyarázza« a férfiaknak, mi is az igazság (értsd: már ha felfogják az ostobák).

Jó kérdés viszont, hogy mi számít szexuális erőszaknak, zaklatásnak. A most divatos feminista nézőpont mindent annak tart, amit az azt elszenvedő annak érez. Ezzel messzemenőkig nem értek egyet, már csak azért sem, mert nem létezik olyan épeszű jogrendszer, amely az áldozat kezébe helyezné az ítélkezést. S nemtől függetlenül kérdés: zaklatás, ha egy közszemlére tett testrészt megbámulnak? Erőszak, ha egy átmulatott este után egy ágyban kötnek ki ketten, s reggelre az egyik fél megbánja a dolgot? Áldozat az, aki bizonyos előnyökért cserébe végez valamilyen szexuális tevékenységet? Nem gondolom. Szerintem akkor válik áldozattá valaki, ha annak ellenére közelednek hozzá, hogy egyértelművé tette, ezt nem akarja, vagy ha félelemből, kényszerből vagy kontrollvesztett állapotban egyezik bele a dologba.

Egy hölgyismerősöm mondta: az, hogy azok a nők, akiket, mondjuk, megbámultak a metrón, egyenlőségjelet tesznek maguk és a tíz ember által megerőszakolt indiai gyermeklány közé, nemcsak empátiával nem rendelkeznek, de rendkívül káros módon komolytalanná teszik a témáról zajló fontos társadalmi párbeszédet is. Ijesztő opció az is, ha az ő, s a radikális feministák forgatókönyve érvényesül, és megvalósul a Robert Merle Védett férfiak című könyvében bemutatott disztópia, amelyben a szexualitás kriminalizálásával mindent áthat a rájuk jellemző gyanakvás és frusztráció.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2017. október 20. 09:36
A nők két esetben elviselhetetlenek, ha nem akarja megbaszni őket senki, meg ha igen. Rém uncsi tempó. A meleg férfiak egyébként kamaszkoruktól halálukig pattintják le magukról a nők szexuális közeledéseit, de érdekes módon mégsem perelnek ilyen baromságok miatt, és nyilvánosan sem hisztiznek. Merthogy a kéretlen nyomulások menedzselése a felnőttkor természetes szériatartozéka ám.
péterx
2017. október 20. 08:03
Nem erőszak , ha elejétől végig mindkettő beleegyezéssel tette . Csak akkor van erőszak , ha menetközben szól , hogy már elmenne , de a partner erővel nem engedi .
Text adósság
2017. október 20. 07:51
Igen ez a visszamenőleges erőszak Vicc: Kisasszony a valutapénztárnál -Szeretném beváltani ezt a száz Frankos bankjegyet. -Kisasszony nem válthatom be, mert ez a bankjegy hamis. -Hamis? Szent Isten akkor engem megerőszakoltak.
Mindjárt
2017. október 20. 05:44
"Erőszak, ha egy átmulatott este után egy ágyban kötnek ki ketten, s reggelre az egyik fél megbánja a dolgot?" Ez lenne a Cigány Hírlap erkölcsi színvonala? Undorító a fent ábrázolt nem létező esemény a nemi erőszak védelmében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!