A kártyavár összedől – erőszaktevő izmusok

2017. november 12. 18:39

Az áldozattá válás prevencióját tartják szem előtt, az elkövetővé válás prevenciója helyett. A #metoo-kampány is a (női) áldozatokat rakta reflektorfénybe, nem pedig az elkövetőket.

2017. november 12. 18:39
Horváth Zsófia
Mindset

„A hatályos Btk. szerint a legtöbb szexuális bűncselekmény esetében harminc napon belül tehet feljelentést az áldozat. Ez azonban irreális elvárás az áldozat felé, és egyáltalán nem reflektál a valódi élethelyzetükre: elég lenne belegondolnunk, hogy sokszor a trauma okozta állapot nem teszi ezt lehetővé, de az áldozat gyakran függő kapcsolatban van az elkövetővel (párkapcsolaton belüli bántalmazás, főnök-beosztott viszony), ami szintén lehetetlenné is teheti az ilyen rövid időn belüli bejelentést. Spronz Júlia elmondta,

A LEGSÚLYOSABB MINŐSÍTETT ESETBEN IS MAXIMUM TIZENÖT ÉV LEHET AZ ELÉVÜLÉSI IDŐ:

így Sárosdi Lilla esete is ennek esik áldozatul.

A Sipos-ügy kapcsán történt változás: megszületett a Lex Sipos, a különbség annyi, hogy itt kiskorúakról volt szó. Az elmúlt hetekben napvilágot látott esetekben az áldozatok mind nagykorúak: ezzel együtt egyáltalán nem számítanak egyedinek.

VAJON, HA LENNE EGY LEX SÁROSDI, TÖBB ÉVTIZEDEK ÓTA HALLGATÓ ÁLDOZAT MERNE BESZÉLNI?

Valószínűleg igen.

Évek óta kérdés, miért nem ratifikálta még Magyarország a 2014-ben aláírt Isztambuli Egyezményt, melynek célja az áldozatok védelme, az erőszak megelőzése, az elkövetők büntetlenségének megszüntetése. Bár feminista (nem összetévesztendő a nősovinisztákkal) csoportok évek óta kampányolnak mellette, volt példa rá, hogy férfijogi egyesületek nevezték diszkriminatívnak az egyezményt, hátráltatva így az előre lépést.

A kirívó szélsőséges hozzáállások egyértelműen nem segítik az abúzusprevenciót, utóbbi azonban a segítő szakmán belül sem a legmegfelelőbben működik:

AZ ÁLDOZATTÁ VÁLÁS PREVENCIÓJÁT TARTJÁK ELSŐSORBAN SZEM ELŐTT, AZ ELKÖVETŐVÉ VÁLÁS PREVENCIÓJA HELYETT.

A #metoo-kampány is a (női) áldozatokat rakta reflektorfénybe, nem pedig az elkövetőket. Számos módszer létezik, hogyan előzzük meg az elkövetővé válást: a felelős felvilágosítás, a szexuális nevelés és az érzékenyítő programok mind idetartoznak. Mindez abban is segíthet, hogy áldozathibáztató magatartással ne mentsük fel az elkövetőket, tudjunk különbséget tenni emberi és szakmai minőségükben, vagy tudjuk, hol a határ udvarlás és zaklatás között.

A képletet nehezíti az egyre inkább teret nyerő radikális PC, gyűlöletkeltő nősoviniszta vadhajtásával, mely megalapozza a félelmet: addig hígulhatnak a fogalmak, míg minden negatív tapasztalat erőszaknak számít majd? Egy biztos: szélsőséges válasszal nem találjuk meg a középutat, sem a megoldást, pedig rövid időn belül egyre több előbújásra számíthatunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2017. november 13. 10:27
Szóval, mindenkinek joga a van az áldozattá válás potenciális lehetőségének a csökkentéséhez. Úgy tudom, hogy ez nincs megtiltva. Persze a törvényt az mindig az elkövető sérti meg - s ítéltessék el de jure és de facto, de a posttraumás shock szindrómával viszont az áldozatnak kell együtt élnie - most már csak az a kérdés, hogy ez megéri-e neki annyira, hogy aztán áldozatként együttérzést csiszolhasson ki. A Sárosdi Lilla estét illetően - megjegyzendő, hogy a jelenlegi helyzete alapján nem gondolnám, hogy ama szexuális zaklatás nagyon kibillentette a lelki egyensúlyából , viszont manapság meg ő billenti ki a lelki egyensúlyából sexuálisan a nézőközönséget - azt a szituációt, mármint hogy a rendező előkapta az akcióra nem képes hímtagját - le kellett volna tudnia kezelnie a felhívásra nemleges kimenetel esetén is anélkül, hogy lelkileg belerokkanjon- tudniillik erőszak ugyebár az nem történt. Ellenkező esetben minden elővillanó elsődleges és másodlagos nemi jelleg esetén azonos szankciót kellene alkalmazni : http://www.nlcafe.hu/sztarok/20160614/tolvai-reni-fekete-bugyi-feher-ruha/
szancso
2017. november 13. 04:12
Kedves Horváth Zsófia, ön miért csak a női áldozatokról beszél, miért csak a férfiak által bántalmazott gyermekekről? Vagyok olyan idős, hogy emlékszem, a Kádári időkben a "Kék fény" cimú műsorban bizony bemutattak "hölgyeket" is, akik a gyermekeiket kínozták, ütötték-verték. Nem hiszem, hogy ez változott volna, sőt mára, mivel "trendi" homoszexuálisnak lenni, nagyon sok fiúgyermek is lehet áldozat, de ők még hallgatnak. Remélem, ön nem iratkozott be az ELTE gender szakára, ahol az egyik sarkköves oktatási anyag a 6 éven alúli fiúgyermekek kasztrálása.
duhle78
2017. november 13. 02:17
Űgy tűnik, a mindset komoly versenyt folytat a wmn.hu-val, hogy melyik mondhassa magáról, nagyobb feminista. Egyelőre fej-fej melletti a küzdelem, bár hiába a keménykedés: a Gumiszoba, NaNe és több vérfeminista oldal egyelőre kenterbe veri őket. Ráadásul azok az oldalak nem is hazudják magukat női oldalaknak, mint ez a mindset, meg a wmn.
Vestergaard
2017. november 12. 23:32
Sötét feminista picsa ez is "Ez azonban irreális elvárás az áldozat felé, és egyáltalán nem reflektál a valódi élethelyzetükre" Barom! Azért kell ez, mert a bizonyítékok nem várnak 20 évet, bazdmeg! "AZ ÁLDOZATTÁ VÁLÁS PREVENCIÓJÁT TARTJÁK ELSŐSORBAN SZEM ELŐTT, AZ ELKÖVETŐVÉ VÁLÁS PREVENCIÓJA HELYETT." És mondd csak, miért az van kiírva a plázákban, hogy csomagjaikra fokozottan ügyeljenek, nem pedig az, hogy kérjük önöket, ne lopjanak? Minek tanítod a gyerekednek, hogy ne száljon be idegen autóba és miért nem inkább az idegeneknek tanítod, hogy ne pedofilkodjanak már a gyerekekkel? Hülye vagy te, csak nem forogsz... "Számos módszer létezik, hogyan előzzük meg az elkövetővé válást: a felelős felvilágosítás, a szexuális nevelés és az érzékenyítő programok mind idetartoznak. " Hogy a tahó kis punci miért nem képes felfogni, hogy aki szociopatának, pedofilnek, szexragadozónak születik, azt nem lehet pár videóval átnevelni? Miért hiszi, hogy a kisgyerekek inzultálása a kollektív bűnösség jegyében, az lesz a megoldása a saját kis képzelt problémájára? Eleve nem értem, hogy miért nehéz annyira a felfogása egy 20 éves színésznőnek, amennyire nem az egy 10 éves kislánynak: nem szállunk be idegen bácsik fehér autójába. Viszont ha már megtettük és ott mutattak nekünk egy faszt, aminek a látványa akkora traumát jelentett, hogy 20 év múlva tudok róla először beszélni, legalább annyit tegyünk meg az ég szerelmére, hogy abban a 20 évben nem olyan szerepekben tündöklünk, amiben két faszt verünk ki a színpadon és amiben egy mikrofont nyomnak fel a pinánkba. Szimplán azért, mert picinyként hitelteleníti a szenvedéstörténetünket, oksi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!