Leköröztük a japánokat

2018. augusztus 06. 07:24

Virágzik a multikulturalizmus: mi megkaptunk az előre csomagolt ízetlen sushit és a karaoke-t, ők a kólát és naplopást.

2018. augusztus 06. 07:24
Máté T. Gyula
Máté T.

„»Ragyogó hétfők« mottóval indított kampányt a tokiói gazdasági minisztérium, hogy a munkavállalók »tovább lustálkodhassanak« a hét elején. Az ember azt gondolná, hogy a japán nyelvből eleve hiányzik a lustaság szó, de hát a globalizáció a felkelő nap országát is elérte. Virágzik a multikulturalizmus: mi megkaptunk az előre csomagolt ízetlen sushit és a karaoke-t, ők a kólát és naplopást.

A csonka hétfő ötlete egyébként összhangban van a februárban bevezetett, úgynevezett »Prémium péntekkel«, amikor a cégek engedélyezik az alkalmazottaknak, hogy hamarabb távozzanak a munkából. Ezáltal több időt töltsenek családjukkal vagy vásárlással – előbbi ugye a népszaporulatra és a japán pszichiátria fejlődésére van pozitív hatással, utóbbi a fogyasztást ösztönzi.

A gazdasági tárca egyébként először saját magán is tesztelte a tervet, a munkatársak harmadának elég volt csak ebéd után bejönni a minisztériumba. S láss csodát: a több száz alkalmazott délelőtti hiánya nem hatott negatívan az intézmény munkájára.

Ami persze épp úgy bizonyítja az idea nagyszerűségét, mint azt, hogy egy minisztérium működése a világon mindenhol azonos: egy ember dolgozik, egy figyeli, a harmadik meg aktát gyárt. Hiába, a bürokrácia is interkontinentális.

A japánok köztudottan élen járnak minden újításban, de a »Ragyogó hétfő« és a »Prémium péntek« ötletével bizony lemaradtak mögöttünk. A magyar dolgozók többsége – hasonlóan közép- és kelet-európai kollégáihoz – már sok-sok éve bevezette ezt a munkaügyi reformot. Jó példával persze nálunk is az állami és önkormányzati hivatalnokállomány járt élen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Edwin Hubble
2018. augusztus 06. 17:20
Ez hülye.
Huffnágel Pista
2018. augusztus 06. 17:08
JAPÁNBAN MÁR NEM DIVAT A PINA https://www.huffnagelpista.com/japanban-mar-nem-divat-a-pina.html JAPÁNBAN MÁR NEM DIVAT A PINA - MÁSODIK, BEFEJEZŐ RÉSZ https://www.huffnagelpista.com/japanban-mar-nem-divat-a-pina---masodik-befejezo-resz.html
malakka
2018. augusztus 06. 11:52
"A magyar dolgozók többsége – hasonlóan közép- és kelet-európai kollégáihoz – már sok-sok éve bevezette ezt a munkaügyi reformot." Hát szerintem meg a magyar dolgozók többsége(!) még csak olyan körülmények között sem dolgozik, ahol ezt megtehette volna. Máté abba a hibába esik mint oly sokan: aki irodában, hivatalban ül, klaviatúrát püföl, papírokat hoz-visz, az dolgozik. A többi meg csak melós.
józan paraszti ész
2018. augusztus 06. 10:00
A hivatal mentes évek bevezetése lenne a legjobb hatása a termelékenység növekedésére. Na nem feltétlen azért mert a bürokraták átmennének a verseny (dolgozó) szférába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!