A halloweenkultuszból sokkoló multikultit csináltak

2018. november 01. 11:47

Mára szerte Európában elterjedt a faragott töklámpás hagyománya, a nagyobb áruházláncok polcai valósággal roskadoznak a halloweentökök súlya alatt, terjedjen csak a majmolós, divatos multikulti, noha a kulturális jelenség gyökereiről a lelkes forgalmazók közül nyilvánvalóan kevesen tudnak közelebbit.

2018. november 01. 11:47
Szabó László Zoltán
Magyar Idők

„Mára szerte Európában elterjedt a faragott töklámpás hagyománya, a nagyobb áruházláncok polcai valósággal roskadoznak a halloweentökök súlya alatt, terjedjen csak a majmolós, divatos multikulti, noha a kulturális jelenség gyökereiről a lelkes forgalmazók közül nyilvánvalóan kevesen tudnak közelebbit. Magyarországon is igen elterjedt már a halloween ünneplése, sok szórakozóhelyen rendeznek bulit maszkban vagy anélkül; azért a mi tavaszváró, téltemető népszokásunk, a mohácsi busójárásunk sem kutya, ahol a klasszikus sámánizmus jelei még mindig tetten érhetők.

A télűző fesztivál három napig, farsang vasárnapjától húshagyókeddig tart, amelynek csúcspontja a karnevál. A busójáráskor jelmezes felvonulás és a koporsó vízre bocsátása látható. Sötétedéskor érkezik el a kulturális rendezvény csúcspontja, amikor a farsangi télbúcsúztató koporsó vízre bocsátása után a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőr csuklyás maszkot viselő alakok máglyán elégetik a telet jelképező koporsót, majd a mohácsi főtéren körtáncot járnak.

John Carpenter azonban valószínűleg nem fog erről a magyar hagyományról filmet készíteni, de legyen ez az ő baja. Mindazonáltal a mi sámánjaink nem rohangálnak fejszével az utcákon, tinédzser lányokat kergetve. Ennél jobb dolguk is akad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. november 02. 16:26
Joulopukki PUKIZIK egy jónagy csokinyuszit, ő meg tojik egy marcipánbárányt és együtt cepelnek a gyerekeknek egy GYEGY moróz-t--mig seggre nem esnek a jégen, s aztat nem kajabálják hogyassszongya: SZNÓVÜM GÓDOM! Csak az ISTENÉRT: nehogy Jézuska legyen belőle.Máhlzeit!
syphax
2018. november 02. 15:36
Számomra a POGÁNY SZOKÁS attól hogy népszokás is, NEM FÖLMENTŐ "hatályú" ok vagy érv. Sok hülye és primitiv magyar népszokás is van, és attól még hogy magyar népszokás valami még primitiv és hülye. Én például hatökörségnek tartom a "télűző" mohácsi busójárást is, és attól hogy Mohácson "üzletet" csinálnak belőle, meg propagandát szerveznek "köré", attól én még nem állok be vicsorgó állatpofákkal és szarvakkal "telet űzni"--mégha sokan kúrvára élvezik is, akkor sem.
syphax
2018. november 02. 06:55
.".oldalimádat nélkül." Nem(!!!) "oldal" "IMÁDAT(!!!) az, ha valaki határozottan KIÁLL hovatartozandóságának pontos és éles körvonalú meghatározása MELLETT! Mint ahogyan az sem "Orbán seggnyalás" , ha kinyilvánitom és egyértelműen-pontosan nyilvánitom ki: én Dr.Orbán híve vagyok. Persze. Valóban úgy is lehet és sokan vannak is "úgy" ahogyan Ön írja, az igaz: kapálnak, verset irnak, fület gyógyitanak, autót javitanak stb..st,,.De! Önmagában "az" nem lebecsülendő-kifigurázandó-becsmérlendő tulajdonság, hogy valaki pontosan és radikálisan meghatározza politikai hovatartozandóságát!
Rasdi
2018. november 01. 17:53
Az egész "multikulti" név is lényegében egy átverés. Egyszerűen kulturális egyenkatyvasz, csak a "multikulturalizmus" olyan tudományosan hangzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!