„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz”

2019. február 15. 09:58

Most megint kinyílt a világ. Nekünk nem nyitott társadalom kell, hanem nyelvi és szellemi szabadság.

2019. február 15. 09:58
Stefka István
Stefka István
Az Öreg

„Mit mondjak? Fantasztikus lehetőség az eljövendő generáció számára. Ha mi nem tanulhattunk szabadon idegen nyelveket, csak az oroszt, akkor legalább az elkövetkező magyar generációk százezrei tanulhassanak.

Nem szabad elfelejteni! A második világháború előtt a lakosság minimum ötven százaléka beszélt németül vagy más idegen nyelvet. A kommunisták, a Magyar Dolgozó Párt (1948) hatalomra jutása után nem jó szemmel nézték, ha valaki németül beszélt, legalábbis 1956-ig. Hiába volt a nagymamám osztrák, bécsi születésű, hiába beszéltek a felnőttek a családban kifogástalanul németül, vigyázni kellett, nehogy valaki meghallja.

Nem árt, ha ezt tudják a mai fiatalok is. Most megint kinyílt a világ. Nekünk nem nyitott társadalom kell, hanem nyelvi  és szellemi szabadság. Ez megvan. Élni kell vele. Ahogy éltek vele nagy műfordítóink, többek között Heltai Gáspár, Arany János, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc és Illyés Gyula.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. február 15. 20:43
"A kommunisták, a Magyar Dolgozó Párt (1948) hatalomra jutása után nem jó szemmel nézték, ha valaki németül beszélt, legalábbis 1956-ig." De nem tudtak mit tenni. Amikor a kommunisták kitalálták, hogy a német nyelvet ne tanítsák, akkor egy tanár felvetette, hogy tanítsák az NDK nyelvet és erre a kommunistáknak egyszerűen nem volt semmilyen érvük. Ezért lehetett németet tanítani és németül tanulni a kommunizmus alatt is. De persze csak az NDK-s németet.
Akitlosz
2019. február 15. 20:40
"Ha mi nem tanulhattunk szabadon idegen nyelveket, csak az oroszt, akkor legalább az elkövetkező magyar generációk százezrei tanulhassanak." Az elkövetkezendő német generációk százezrei miért nem? Náluk ugyanúgy kötelező ma az angol nyelv tanulása, mint korábban az oroszé.
Akitlosz
2019. február 15. 20:39
„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz” Ezt tessék az anglománoknak mondani!
írmag
2019. február 15. 17:05
Nagy segítség a nyelvtanulásban. Igaz, a kényszerű, kötelező orosz után Krakkótól Sopotig autóstoppal, városnézésekkel, barátságokkal, múzeumokkal, Varsóban a Novi Swiat utcában magyar nyelvű Károli bibliát vásárolva 40 zlotákért, két hét után bizony tárgyalóképesek voltunk (és egészségesen, lányokkal is ismerkedtünk).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!