Marciék

2019. július 01. 17:59

A család szent, a gyermek pedig ajándék.

2019. július 01. 17:59
Jobbágyi Zsófia
Magyar Hírlap

„Általánosban volt egy osztálytársam, Marci. Ahogy minden iskolában, nálunk is tizenöt percre egyetlen nagy olvasztótégellyé alakult az udvar a szünetekben, ment a foci, az ugróiskola, a matricacserélgetés, mindenki tudta, ha valakinek új cipője vagy ruhája van, és ismertük egymás ügyes-bajos dolgait is.

Aztán amikor elindult egymás között a sugdolózás, hogy Marcinak miért nincs saját focilabdája, új ruhája vagy szalámi a szendvicsében, a válasz mindig ugyanaz volt: mert Marcinak hét testvére van. A csodájára jártunk. Tátott szájjal hallgattuk a történeteit arról, hogy ha palacsintát süt hétvégén az anyukája, akkor minimum hatvan kerül ki a serpenyőből, hogy reggel, amikor készülődnek, a nagyobb tesók a kisebbeket öltöztetik, hogy egymás ruháit öröklik, és már előre lestoppolják a nagyobbak menő cuccait, és ami a legfontosabb, hogy sosem unatkoznak, mert mindig van kivel játszani. Aztán azt is mondta egyszer Marci, hogy még soha nem evett Nutellát.

De mindig vidám volt, sőt sosem volt irigy, inkább önzetlen, sosem csúfolt senkit, pedig őt sokan gúnyolták, minden játékban benne volt, és négyesnél rosszabb jegyet sosem kapott. Arra is emlékszem, hogy amikor arról beszélgettünk egymás között, kinek ki lesz a férje vagy a felesége, Marci mindig úgy felelt: azt nem tudja, csak azt, hogy nyolc gyerekük lesz.

Ennek több mint tizenöt éve. A világ azóta rengeteget változott, az egyén és a családok szintjén is. Minden túlzás nélkül állítható, hogy 2010 előtt nyolc éven át a szo­cialista kormányok szisztematikusan próbálták leépíteni azt a szemléletet a magyarokban, amit még a tengerentúlról fújó individualista, egomán trendek sem tudtak kiölni belőlünk: a család szent, a gyermek pedig ajándék. Ha nincs pénz új cipőre, akkor is, ha nem telik nyaralásra, akkor is. A testvér, legyen akárhány, holtig tartó szövetséges, akit csak mi gyepálhatunk, másoknak tilos! A szüleink az igazi hőseink, mert túlélték a gyerekkorunkat, a nagyiéknál meg mindig akad egy kis dugicsoki. A magyar családok ennek a szemléletnek (is) köszönhetően túlélték, hogy elvették az adókedvezményüket a gyermekeik után, hogy brutálisan drága volt a tankönyv, hogy nem kaptak lakhatási támogatást – és hogy sokan a tönk szélére kerültek a devizahitelek miatt. És azt is, hogy nem olyan rég még úgy néztek rájuk, mintha a Marsról jöttek volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2019. július 02. 10:18
Vajon Jobbàgyinak mikor jön a negyedik?
koronaszepe
2019. július 02. 10:15
Keresztény nagycsaládban felnőtt barátom mesélte, hogy ha arra vágyott, hogy az édesanyja
koronaszepe
2019. július 02. 10:03
Ilyen tökéletes, idealizált képet olyanok festenek-mondom 4 gyermekes édesapaként-, akik nagycsaládot csak kívülről láttak még. Vagy kívülről sem.
Mbear
2019. július 02. 09:43
Milyen szép mese, biztosan piros pontot kapott rá a szerző, no nem ám a fenekére, hanem a bizonyítványába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!