Mekkora bukás! Tényleg, mekkora?

2020. december 03. 13:54

Egy darabbal se lesz több szavazója az ellenzéknek attól, ha végre tiszta szívből röhöghet a kormányoldalon.

2020. december 03. 13:54
Török Gábor
Index

„Szájer József elbukott. Egy konzervatív-kereszténydemokrata politikus esetében a lehető legkegyetlenebb módon, a lehető legkínosabb részletekkel és a lehető legnagyobb nemzetközi figyelem mellett. Lelepleződése borzalmas személyes tragédia, életét, helyzetét, döntéseit megérteni, átérezni fontos lehet mindenkinek, akit érdekelnek az emberi sorsok. A politikai elemzés számára azonban mindez irreleváns. 

Az elemző alapkérdése minden botrány, minden új ügy és téma kapcsán ugyanaz: mi következik ebből, hogyan hat ez a politikai versenyre, szereplőkre. A konkrét helyzetre lefordítva: befolyásolhatja-e ez a botrány a 2022-es választásokat, megroppanthatja-e a Fidesz helyzetét.

Ha unalmas is, pár dolgot érdemes gyorsan tisztázni. Először is azt, hogy a politikában egy-egy esemény, történés csak egészen kivételes esetekben fejt ki közvetlen, azonnali hatást a választókra. Hiába érzünk valamit égbekiáltónak, az emberek sokasága könnyen lehet, hogy nem is igazán tud róla, de ha tud is, lehet, hogy nagyon mást gondol, vagy ha ugyanaz is az ítélete, az esetek jelentős részében ez nem befolyásolja régebben kialakult preferenciáját. Még a legegyértelműbb, legnyilvánvalóbb botrányoknál is látható, hogy azok általában csak kicsi és/vagy ideiglenes kilengéseket okoznak a politikai közvélemény-kutatásokban.

Másodszor fontos tisztában lennünk azzal is, hogy az ilyen botrányok kapcsán nem érdemes abból kiindulnunk, mit csinálnak, hogyan reagálnak a politikai ellenfelek. Nyilván számukra olyan magas labdáról van szó, amelyet több-kevesebb tehetséggel le fognak csapni, a politikusaik a következő napokban szívesebben mennek a tévéstúdiókba, élvezik a helyzetet, a szavazóik pedig szörnyülködnek és erkölcsi fölényben érzik majd magukat. Mindettől azonban semmi sem változik: egy darabbal sem lesz több szavazója az ellenzéknek attól, ha végre tiszta szívből röhöghet a kormányoldalon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2020. december 04. 21:33
1. Én magam is több napja röhgök ezen. 2. De valóban ettől az ellenzéki csürhe egy dekányit nem lesz vonzóbb, pedig én magam eléggé középen állok, jó ideje már nem is szavazok, mert nekem nincs kire. 3. MIután jól kiröhögi magát az ember, elég könnyen belátja, hogy ez nem a Fidesznek,vagy annak csak nagyon picit kínos, hanem az embernek. 4. És rohadjak meg, én öszintén megsajnáltam ezt az embert. Igen melegnek született, ez ellen elvileg nem tehet, hülye volt, hogy elment egy ilyen orgiára, igen. De egy ember, aki téved. Ráadásul elvált, most gondoljuk végig ezt, vegyük ki a melegfaktort. Ha az ő helyében lenénk, és felhív valami haver, hogy este van egy buli, ahol van 20 akárhány nő, és mindenki kefél mindekivel, akkor ha valaki nem családos miért mondana erre nemet. Ok ne mindeki szereti a gruppen szekszet. Szóval a bűne leginkább az, hogy teljesen az ellenkező módon élt, mint amit a prártja hírdetett. Ez viszont az ő baja, vagy ki kellett volna lépnie régen, esetleg kirakhaták volna a pártból. Még annyit, hogy az ellenzék tobzodása persze most idegesítő, de a kormánypárt is mindig kapva kap az alkalmon, ilyen a politika. (Sajnos)
EMM195
2020. december 04. 09:48
Már hogy lenne lelepleződés, amit mindenki tudott és Brüsszelben még sikk is. Lásd homokos kormányfők. A rendszabályok megsértése és a kábszer volt a bukás oka, nem a buziság.
ute444
2020. december 03. 21:38
Momentum és a többi libsi banda amúgy mit kifogásolhat a dolgon? Max hogy nem volt rajta maszk!
glindorph
2020. december 03. 21:00
Aki valóban Fideszes szavazó volt, és ezért nem szavaz a fideszre ezután, az kire fog szavazni? LMP? Momentum? DK? Útszéli bokorban szexelős Volnerra? Biztos nem. Szerintem legfeljebb otthon marad. Ami az is azért elég rossz a Fidesznek.... De ha akar szavazni, akkor szerintem tudomásul veszi hogy volt egy buzzzzzi Szájer, aki másfél éve kilépett a pártból. Amúgy aki csak azért szavaz a fideszre mert "keresztény konzervatív" címkéjén van, az elég gáz. Azonban ha másért, azért amit és ahogyan tesz, politika, gazdaság, stb. Ezeken a Szájer ügy mit sem húz át.... Egyébként 22-ben a vírus kezelés és a gazdaság visszaállítása fog sokat számítani, nem a másfél éves Szájer ügy. Ha a kormány hamar be vakcinázza az országot, a járvány kezelést utólagosan is sikerül sikeres védekezésként kommunikálni, de méginkább, ha nyárra vissza áll a rendes élet, nyáron és ősszel pedig felpörög a gazdaság, akkor már senkit sem a Szájer ügy fog érdekelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!