Jókairól, Tóth Krisztáról és a nemi szerepekről

2021. február 25. 07:08

Három okból sincs igaza Tóth Krisztának Az arany emberrel kapcsolatban.

2021. február 25. 07:08
null
Szilvay Gergely
Mandiner

A nőalakok ábrázolása miatt venné ki a kötelező olvasmányok közül Jókai Mór Az aranyemberét Tóth Krisztina költőnő. Azok ugyanis nem tetszenek neki, márpedig „a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek”. 

Több baj is van az egyébként általam nagyra becsült Tóth Krisztina elképzeléseivel. 

Először is, számomra úgy tűnik, kissé tévesen értelmezi azokat a nőalakokat, az egyiket legalábbis biztosan. Szerinte ugyanis „Tímea nem szereti a férjét, de engedelmesen szolgálja. Rendben tartja a házat és viszi a férfi üzleti ügyeit, ha távol van. Soha nincs egy rossz szava sem.”

Nos, ezzel szemben

Tímeát feminista ikonnak is értelmezhetnénk,

amiért egyedül és sikeresen viszi Tímár gazdaságát. És mivel nem volt szerelmes belé soha, ezért nem némán tűr, ellenben valóban hálás Tímárnak, amiért megmentette őt.

Van még itt más is ám. A diákok – gyerekek – ugyanis egyáltalán nem csak az iskolában olvasott művekből alkotnak képet a nemi szerepekről. Bizonyára ez is hozzájárul a képalkotáshoz, de még csak a legerősebb hatásnak sem mondanám, az ugyanis a környezet: hogy mit látnak otthon és mit látnak a haverok közt. Naiv értelmiségi elképzelés, hogy a gyerekek olvasmányaikból fognak informálódni a nemi szerepekről.

Amennyiben pedig olvasmányaikból is, annyiban Jókainál jóval erősebb hatású lesz az éppen aktuális tinisorozat, játszódjon a suliban, legyen vámpíros vagy varázslós. Jókait nem szokás szeretni, érthető módon: egy iskolásnak lassú, hosszú és régies, főleg Az arany ember. Ha még szeretnék, akkor még érthető lenne az „aggodalom”, de hát még csak nem is szeretik, és miért tennénk magunkévá egy olyan regény alakjainak nemi szerepeit, amelyet nem szeretünk (vagy nem szerettünk)?
Régen híve voltam a kötelező olvasmányok listájának – és az egész oktatás – korszerűsítésének, de ma már óvatosabb vagyok.

Nem való a gyereknek Jókai? Való igaz. De mi való neki a kötelezők közül? Hiszen az irodalomóra a felnőttirodalomról szól. Valójában

az egész oktatás a felnőttek tudományait akarja megtanítani a gyereknek, beletölteni a fejébe, egy 18-19. századi, felvilágosult tudáseszmény alapján.

Ha nagyon akarom, azt is mondhatnám, hogy az egész tananyag, úgy, ahogy van, nem való a gyereknek – de hát mikor tanítsuk meg, huszonéves korában? Akkor pedig már belefér Jókai is, legalább életében egyszer olvas ilyet is. 

Tóth Krisztának sem Jókai nőalakjaival kapcsolatban, sem a kötelező olvasmányok gyerekekre gyakorolt hatásával kapcsolatban nem kikezdhetetlen az álláspontja.

Ha Jókai nőalakjai hagyományosak és passzívak lennének, imádnák a gyerekek a regényeit, és a diákok tényleg olvasmányaikból kreálnának maguknak elképzelést a nemi szerepekről, akkor vajon baj lenne, hogy olvastatjuk? Nem, nem lenne baj.

Abszolút ott a helye mind a gyerek, mind a felnőtt olvasmányai közt a hagyományos – „sztereotipikus” nemi szerepekkel operáló irodalomnak. Ugyanez a helyzet a filmekkel és minden mással. 

Egyrészt: a világ így működött pár ezer évig, jelentős részben még most is így működik.  Nem árt tudni róla. Másrészt:

egy mű irodalmi értékét nem pusztán a benne lévő nemi szerepek határozzák meg.

Harmadrészt: fel lehet adni más irodalmat is kiegyensúlyozásként, ha szükségét érezzük, amiben megkérdőjeleződnek a hagyományos szerepek. Negyedrészt: a nemi szerepek jelentős részt biológiailag meghatározottak, a biológiai és környezeti hatások pedig elválaszthatatlanok egymástól. Bonyi ez a természet/környezet-vita, de mostanában épp nők és férfiak tömegei sírják vissza valamennyire a hagyományos leosztást. 

A hagyományos nemi szerepek irodalmi megjelenítése ne legyen se tiltott, se tűrt kategória. Nem fog egy nő sem emiatt a konyhába költözni. 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. február 26. 11:52
Egyébiránt: KÚÚÚRVÁRA OKOS(!) ITT MINDENKI--LEGALÁBBIS IRODALOM, POLITIKA, VAKCINA ÉS FUTBALLÜGYBEN Tóth Krisztától kezdve Guriga Jani-ig--legalábbis okosnak hiszi önmagát. Ez nem is lenne baj--talán...--ha ezenközben nem tekintenének ezek a túlokosok hülyének mindenkit, aki ebben-abban-amabban az ügyben nem úgy gondolkodik-vélekedik, mint ő. Szóval: SOK AZ OKOS, DE KEVÉS A BÖLCS!
syphax
2021. február 26. 11:35
Tóth Kriszta azt hiszi, hogy ő szarja a spanyol viaszkot.....sajnos. Attól hogy neki Jókai: Az aranyember c. regényéről az a véleménye(?!)-nézete, AMI, attól még nem kell az egész magyar oktatásügynek ahhoz igazodnia, amit ő, T.K. helyesnek tart--de inkább csak vélelmez.
GéKI
2021. február 26. 07:40
Kekem az a legnagyobb bajom Tóth Kriszta véleményével, hogy ezek szeinrt neki a férfi szerepek, és jellemek, teljesen megfelelőek, tehát Jókai a férfiakat a férfiakra jellemző és pozitív jellemekkel ábrázolta? Tehát mind Kacsuka, mind Tímár, mind Krisztyán Tódor... jellemábrázilása rendben van... a gyermekek számára tanítható pozitív pédák .... ilyenek a férfiak! Szóval ... szerintem elég nagy zavar van.... !
tevevanegypupu
2021. február 25. 21:19
A baj valószínűleg ott van,hogy a komolyabb regényeket nem általános iskolában kellene köelezővé tenni, hanem középiskolában. A mostani gyerekek úgy tűnik szellemileg kevésbé érettek mint a régebbi korosztályok, akik szerették és értették Jókait...Hogy miért kell ezeket a mostani értelmiségiek szerint nehéznek és unalmasnak ítélt könyveket olvasni az iskolában..és miért nem a mostani írók remekműveit? Hát csak azért,mert ezeket a régi írókat a rendszerváltás után mintha hanyagolni kezdték volna..a mi magyar irodalmunkat, a múltunkat..sőt ahogy olvasom, egyre több helyen, kifejezetten eltanácsolják tőle a gyerekeket..Talán ezért kell épp ezeket kötelezővé tenni..Magyar Bálint elfelejtette áldásos működése során kiírtatni..Tehát valami halovány fogalma legyen a gyereknek az igazi magyar irodalomról..ami csodálatos..Utána meg olvashatja doszt a haladó irodalmat..lassan mást sem, a könyvesboltokban szinte átesik a politikailag korrekt könyvek halmazán..mindig ugyan azokon az írókon..A történelmünket meghamisították a rendszerváltás előtt..az irodalmunkat meg szeretnék eltüntetni a rendszerváltás után?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!