A világ, ahol igazából patkány szeretnél lenni

2021. március 01. 19:46

Nemi szerepek és interperszonális kapcsolatok a macskafogóban.

2021. március 01. 19:46
H. Fekete Bernadett
wmn.hu

„Tolerancia, egyenlő bánásmód, erős, független női karakterek, környezetvédelem, LMBTQ – tudatosan, sőt, megkockáztatható: jól felfogott érdekek mentén épülnek be ezek a témák az utóbbi évtizedek rajzfilm- és animációs filmtermésébe. De poroljunk csak le néhány régi magyar mesefilmet, és kiderül: ha az alkotók rendelkeznek alapvető erkölcsi érzékkel, akkor nincs az a szemellenzős, képmutató, vagy épp nemtörődöm politikai/társadalmi környezet, amely megakadályozhatná, hogy ez napvilágra kerüljön.

(...)

Von Schwarz, ha kérhetem…

Miért lehet (sokkal) jobban szeretni a Macskafogót, mint a Tom és Jerryt? Nem önmagában azért, mert magyar, mert jó a duma (egyáltalán: VAN duma), és mert több szereplőt vonultat fel, mint a hollywoodi celluloid. 

A Macskafogó szereplői árnyaltak, írói pedig nem tekintik élből hülyének a nézőt.

Nem feltételezik, hogy ne tudnánk: egy normális macska kergeti az egereket. És sok ember kifejezetten szereti a cicus eme kártevőelhárítási tevékenységét. Önmagában az, hogy Mickey Mouse után 80-ban az X-bolygó macskái és egerei halálos ellenségek, elegendő alapszituáció egy Tom és Jerry jellegű ötperceshez. Nepp Józsefék művében azonban nem azért utáljuk a macskákat, és drukkolunk az egereknek, mert szegény cuki egérke menekül, a csúnya gonosz macska pedig üldözi.

Hanem mert ezek a macskák valóban gonoszak.

Nem az egerekkel. Egymással.

Agresszívek, hatalommániásak, kétszínűek, használják és kihasználják egymást, hajbókolnak és megalázkodnak (vagy kényszerből, vagy mert egyszerűen épp az tűnik célravezetőnek), és eltapossák egymást, ha megtehetik. Apró, finom célzásokból ennél részletgazdagabb kép is kirajzolódik – Mr. Teufel viszonya Schwarzhoz például a rejtett rasszizmus iskolapéldája.

Miközben a macskák világa az alá-fölérendeltségre, vagyis az elnyomásra épül, az egereké a demokráciára.

Bizottság dönt, közösen (kerekasztalnál…), a legnagyobb kockázatot vállaló szereplők (Grabowski, Edlington vagy akár Lusta Dick) önként, tudatosan vesznek részt az eseményekben, nem kényszer hatására, és nem is valamiféle kegyúr elismerésére áhítozva. Egy diktatórikus, elnyomó rendszer áll szemben egy demokratikussal, ahol vannak ugyan egyéni hősök, mégis alapvető fontosságú a csapatjáték, az egymás iránti bizalom. Ahogy Grabowski mondja: »Mindenhol akadnak barátok«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2021. március 02. 14:59
Az egyetlen dolog, amit érzek, az a szekunder szégyen - de azt nagyon. Hogy valaki ennyire képtelen legyen vizuális információt értelmezni, az egy dolog. Az szintén, hogy ha valaki azt a konklúziót vonja le magának, hogy "még a patkányok a leginkább szerethetők", akkor szintén tényleg semmit nem értett meg abból, hogy az a négy karakter mit, milyen attitűdöt ábrázol és karikíroz. Hogy mindezek után miért érzi azt, hogy értekezzen a Macskafogóról teljesen anakronisztikus módon, rejtély. Viszont az, hogy ha már erre adja a fejét, még arra is képtelen, hogy legalább a karakterek nevének utánanézzen (a "Tsino Szan" még hagyján, de a "Pukie", az valami egészen más), az tényleg mindennek a teteje és akkora szerzői és szerkesztői igénytelenség, amire nincsenek szavak.
mustarharmas
2021. március 02. 10:17
Világmegváltó humánértelmiségiből túltermelésben vagyunk. Sajnos....
brekker
2021. március 01. 23:58
Odaátról nézve a macskák természetesen gonoszak, mert nem hagyják, ráadásul ilyen a természetük, nem is tudnak másmilyenek lenni. Valószínűleg ezért tisztelték őket már az ősi Egyiptomban is.
brekker
2021. március 01. 23:36
A patkány egér konfliktus az inkább csak frakciózás a haladók között. Van aki gyorsabban akar haladni a termés eltulajdonítása irányában, van aki megfontoltabban, óvatosabban, kevésbé szembetűnően.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!