A gyermekvédelmi ellátórendszer háromnegyedét mára egyházi fenntartó működteti

2021. július 03. 11:56

Az egyházak behozhatatlan előnye, hogy már akkor is foglalkoztak rászorulók segítésével, amikor államok még nem nagyon léteztek.

2021. július 03. 11:56
Fülöp Attila
Facebook

„RENDSZERVÁLTÁS a gyermekvédelemben - a folyamatnak a most 10 esztendős Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szereplője és egyben alakítója is volt!

Mára sikerült leszámolni azzal a szemlélettel, hogy a szociális terület és benne a gyermekvédelem állami monopólium. Az országban a gyermekvédelmi ellátórendszer háromnegyedét mára egyházi fenntartó működteti, és szinte az összes nevelőszülő velük dolgozik. Az egyházak behozhatatlan előnye, hogy már akkor is foglalkoztak rászorulók segítésével, amikor államok még nem nagyon léteztek. Ezért a Kormány a gyermekek érdekében használni kívánja ezt a tapasztalatot.

A felügyelet és a megőrzés helyett ma már sokkal inkább azért dolgozunk, hogy a gyermek ha elmúlt 18 éves, és kikerül az ellátórendszerből, akkor boldoguljon az életben.

Családközpontú gyermekvédelmet építünk! Ezért az elmúlt években foglalkozási jogviszonnyá vált a nevelőszülőség, tavaly bevezettük a nevelőszülői gyedet, és elindítottuk a Befogadlak nevelőszülői kampányt!
‼️ A gyermekvédelmi intézményekben élő több ezer gyermek közül csak kevesen örökbefogadhatóak, de nekik is szükségük van a megerősítő családi szeretetre! Számukra jelentenek esélyt a nevelőszülői családok - ma már a gyermekvédelemben élő 23 ezer gyermek 70 százaléka nevelőszülőknél él.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyemekvédelmi Szolgáltató Magyarország legnagyobb gyermekvédelmi szakellátási intézménye, 13 megyében háromezer munkatársa több mint hétezer gyermekről gondoskodik, többségük nevelőszülőknél él, kisebb részük 31 lakóotthonban.
A Szeged-Csanádi Egyházmegye tudatosan sok területen vállal közszolgálatot gyakran területén kívül is, amennyiben erre felkérést kap. E feladatok közül a gyermekvédelem mellett kiemelkedik a köznevelés és a felsőoktatás - hangsúlyozta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

Munkánk a személyre szabott törődésen és feltétel nélküli szereteten alapul - szögezte le a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója. Kothencz János szerint az egyik legfontosabb feladat a folyamatos belső minőség építése.

Isten éltesse a 10 esztendős Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. július 04. 13:31
Rendjén való dolog!
Robur
2021. július 03. 22:36
Ja, állami pénzen. Dögöljenek meg az egyházak.
Akitlosz
2021. július 03. 16:00
Magyarul az állam a közfeladatoktól és a közpénztől szabadul, átjátssza egyházi kézbe. Az iskolákkal is ezt csinálja.
még fokozza
2021. július 03. 14:59
A keresztények a meleg, gyerek érzékenyítés szélsőséges ellentettjei. Békét kellene hagyni a gyerekeknek. Mindenki vigyázzon a sajátjára, és ne bízza őket senkire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!