Napi közhely: a fiúknak kukijuk van, a lányoknak meg nunijuk

2022. február 08. 19:28

Honnan a bánatból tudja a gyerek, hogy ki a férfi és ki a nő?

2022. február 08. 19:28
null
Varga Gergő Zoltán
Varga Gergő Zoltán
Szent István Intézet

„Szóval a gyereknevelés egy csomó minden újdonságra megtanítja az embert (napi közhely No. 2). Például arra, hogy valakinek lehet, hogy nincs is igénye éppen semmire – színes-szagos mindenfélére, tüncimünzicésre, gügyögésre, level 100-as infantilizmusra –, csak arra, hogy mások jelenlétében, itt és most, legyen. Mint az Isten. Ő is most van. Mi meg általában csak úgy vagyunk, aztán a nagy »Mártáskodásban« elmegy mellettünk az élet. Mert hát, mindig van mit csinálni, nem?

Vagy itt van például az is, amikor valami random helyen estifürdeted a gyereket – persze, csak zuhanyzók vannak, gombapara meg minden –, egyik kezedben a jövőd, a másikkal meg ahogy kell, először leforrázod, majd lejegeled magad, kicsit később megmosod mindkettőtöket, aztán törölközőbe bugyolálod a legféltettebb kincseidet. Fél kézzel kötényt kötni… Jövőbeni apukáknak mondom, ezt még otthon, gyerek nélkül, ruhában gyakorolják ki, mert jön még kutyára dér, vagy hogy szokták mondani. Vagy: Aki másnak kerbekenész, annak nem fitymereg a ketymetyütyü. Ezt is szokták mondani.

No, szóval itt van ez a gyerek, és ugye, közölték velünk a nagy elődök, akiknek a vállán, mint pelyhedző állú szülők, próbálunk mi itt dülöngélni, hogy eljön az a pont, amikor nagyon anyás lesz, a nőket meg – mondjuk úgy – tolerálja, de a férfiaktól kitöri a frász.

És tényleg. Jön sorban a női kar, mindenféle, vegyesvágott, a baba meg először tiszta gyanakvás, majd vagy széles mosollyal, vagy épp uralkodói megvetéssel üdvözli a körülötte tócsává olvadt plebszet.

Aztán jönnek a férfiak is: pici gondolkodás, majd halálhörgés, siralom – sírva bújás anyához.

Felmerül a kérdés:

honnan a bánatból tudja ez, hogy ki a férfi és ki a nő?

Főleg télen, nagykabátban, usankában?”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz A Piréz
2022. február 09. 16:43
Gyermekem alsós kori szintézise: "Ha régen a néniket anyámasszonynak hívták, a bácsikat meg apámuramnak, akkor a hosszú hajú bácsikat biztos apámasszonynak hívták."
ancsa6666
2022. február 09. 11:55
Édes kis manók.
Kormánypárti1
2022. február 09. 07:09
Na ez az Zoltán! Hány embert sikerült hülyévé nevelni, hogy odáig jutottunk, hogy a pár napos/hónapos gyerek tudja hogy ki a nő, ki a férfi, ezek miatt a debilek miatt meg mindezeket kénytelenek vagyunk törvénybe foglalni.
zsuuuzsaaa
2022. február 09. 05:48
Egy gyerekkori ismerősöm, aki anno csak focizott, csak fiús ruhákat hordott, szoknyát soha, de soha nem vett fel, nagyon rövid haja volt - gimiben is, már 16 évesen tök helyes barátja volt, mérnök lett, a haja picit hosszabb, szoknyát továbbra sem hord, de gyönyörű menyasszony volt és 3 gyermek büszke édesanyja, a férje jó fej, helyes, nagy természetjárók, állatbarátok. "Nőies" tüncimüncizések továbbra sem lelhetők fel körülötte, de sem önmagának, sem másnak, szemernyi kétsége sincs afelől, hogy ő 100%-ban nő. Sok ilyet látni, csak régen ebbe a "fiús lány" dologba nem zavart bele senki, senki nem akart "segíteni" neki, hogy egészen fiú legyen. És az idő bebizonyította, így volt ez jól :) Hagyni kell a dolgokat maguktól kialakulni. Káros ebbe a folyamatba belepiszkálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!