Külföldről befolyásolnák a magyar választásokat a médián keresztül

2022. március 07. 17:35

Ismeretlen hátterű portálok, több tízmilliós hirdetések, külföldi szakértők.

2022. március 07. 17:35
Bakró-Nagy Attila
Transzparens Újságírásért Alapítvány

„Ismeretlen hátterű portálok, több tízmillió forintnyi hirdetések, külföldi szakértők, háttérbe vonult baloldali politikusok. Úgy tűnik, a politikai Facebook oldalak által finanszírozott politikai tartalom a legújabb kampányfegyver. A hálózat felderítése során találtunk egy olyan céget is, amely Észtországból költött 47 millió 800 ezer forintot magyar kormánykritikus cikkek hirdetésére az elmúlt 30 napban. A szálak pedig Bajnai Gordonon túl, a brit munkáspárt ‘szakértőjén’ keresztül, a Nyílt Társadalom Alapítványig nyúlnak vissza. 

A Facebook hirdetéstár-jelentést vizsgálva több olyan hirdetett oldalt is találunk, ami tetemes összeget költött az elmúlt 30 napban az oldalának hirdetésére, de korántsem számítanak beágyazottnak a magyar közéletben. A magyar belpolitikában legtájékozottabbak sem tudják felidézni, hogy mi az a roviden.info, pedig az elmúlt 30 napban 24 millió forintot költöttek hirdetésre. Ehhez hasonlít az ezvan.tv is, amely 37 millió forintot költött az elmúlt 30 napban. Kik ezek? Mi a céljuk? Honnan van ennyi pénzük? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Mi a lényeg?

Az Ez Van nevű, 2000 követővel rendelkező Facebook oldalt hirdető ezvan.tv tulajdonosa az Oraculum 2020 Kft., ami a hírhedt EzaLényeg.hu felelős kiadója is. Az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Páva Zoltán, a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia. Ez a lényeg. Ebben az időszakban a legtöbbet költött oldal hazai viszonylatban az »Aktuális« nevű Facebook oldal, ami 52 millió forintot fizetett hirdetésre. Ezzel az oldallal gyakran találkozhatunk, 17 ezer követővel rendelkezik. A ranglista második helyezettje az »Erősítő«, ami 47 millió forintot költött hirdetésekre az elmúlt 30 napban.

Észtországból »erősítik« a kormánykritikus híreket

Az Erősítő honlapját megvizsgálva azt láthatjuk, hogy ez egy olyan platform, amin összeszedik az internet általuk legfontosabbnak ítélt tartalmait, és a honlap szerint »a ti támogatásotokkal eljuttatjuk azokat a közösségi média és digitális hirdetések útján minél több emberhez.« Az elmondásuk szerint a befolyó támogatások teljes összegét hirdetésekre fordítják. Később pedig a »hozzájárulások összegének növekedésével, a befizetések jutalékából tervezzük finanszírozni oldalunk működtetését.« Az Erősítő honlapján változtatás nélkül közölnek le cikkeket különböző hírportálokról. Ezeket a cikkeket választhatja ki a felhasználó szimpátia szerint, és a cikkre adhat támogatást. A honlapon szinte kivétel nélkül kormánykritikus sajtótermékektől jelenítenek meg cikkeket. Például: 444, Telex, HVG, Magyar Narancs, 168 óra, Magyar Hang, Azonnali, stb.”

Kapcsolódó

Beindult Gyurcsány köre: milliókkal hirdetik az ellenzéki média cikkeit a Facebookon

A Telex, a HVG, a 444, a 24.hu, a Magyar Hang és a Válasz Online anyagait is propagálja Dessewffy Tibor észtországi cége. A választások közeledtével bővül a volt miniszterelnök befolyásolási portfóliója, a háttérben feltűnik Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Bajnai Gordon is. Bővebben...

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. március 07. 19:01
Ablakon kidobott pénz de ők tudják.
Gonella
2022. március 07. 18:49
semmi szükség rá, számtalan labanc és janicsár teljesíti a reá bízott feladatot. ők "honfitársaink", ahogy a böszme mondaná: hazafiak.
yanoo
2022. március 07. 18:44
Egyrészről korlátlan anyagi lehetőségei vannak a mosléknak a nemzetközi hálózatok jóvoltából, másrészről sosem látott orbitális csalásra készülnek, importálva az amerikai választási machinációkat, de ez is kevés lesz, ezzel a minőséggel egyszerűen lehetetlen nyerni. Nem a Fidesz olyan erős, hanem ez az ellenzék ennyire gyenge.
cutcopy
2022. március 07. 18:36
"A szálak pedig Bajnai Gordonon túl, a brit munkáspárt szakértőjén keresztül, a Nyílt Társadalom Alapítványig nyúlnak vissza" Gansperger elég bennfentes ahhoz hogy komolyan vegyük amiket mondott..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!