Ez a politika a leendő munkaerő színvonalára, piaci boldogulására fütyül

2022. szeptember 01. 21:49

Arról beszélünk, milyen szellemű iskola várja gyerekeinket, melyek a rendszer oktatáspolitikájának fő céljai.

2022. szeptember 01. 21:49
null
Lendvai Ildikó
Facebook

„Ezúttal a tanévkezdés alkalmával Nagy Péter Tibor egyetemi tanár, oktatásszociológus segítségével a mai iskola világába »kóstolunk« bele. Nem az évkezdés anyagi-szervezeti nehézségeit (drága iskolaszerek, hiányzó tanárok, fűtési gondok) taglaljuk, hiszen azokat sajnos minden szülő és gyerek ismeri. Arról beszélünk, milyen szellemű iskola várja gyerekeinket, melyek a rendszer oktatáspolitikájának fő céljai.

Miközben ez a politika egy »beszállító, összeszerelő ország« modelljét követve a leendő munkaerő színvonalára, piaci boldogulására fütyül, hogyan tudja az egyházi iskolák kiemelt finanszírozásával a saját középosztálya gyerekeit mégis csak jobb oktatáshoz juttatni? Hogyan tudja a társadalmi mobilitást, az előrejutást az iskolában nem elősegíteni, hanem a hátrányban lévők számára befagyasztani? Mit tehet a szülő, nagyszülő, ha nincs pénze alapítványi iskolára, de mégiscsak önállóan gondolkodó, sokfelől tájékozódó embert szeretne nevelni?”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gasparirma
2022. szeptember 05. 13:54
Menj haza pihenni Ildikó ! Elég volt belőletek! Olyannyira telítve vagyunk veletek , hogy már hányni kell tőletek ! Tudod, manapság már nem olyan idők járnak mint a ti beteg gyilkos, véres, cenzoros , vallástalan és erkölcstelen időtökben ! Ma még nektek is mindenhez jogotok van , például teljesen hülyének lenni is! Ebben amúgy élen jártok ! De könyörgünk ne akarjátok, ne akard ( még mindig!.. , még most is !...levakarhatatlan , tépőzáras pumaként csüngve rajtunk!) megmondani nekünk , hogy mi miként éljünk , miben higgyünk, és miben reménykedjünk és hogy neveljük a gyerekeinket! ! Zárd végre magadra azt a qrva szarkofágot és pihend ki végre a legaljasabb inkarnációs szerepedet, az embertelen ócska kommunistáét! Ildikó! Kérünk szépen tisztelettel , takarodj el már végre a 3.14 csába!
Laber
2022. szeptember 02. 20:09
Húsz éve még tehetett volna valamit az oktatásért. Ez ma már csak rosszindulatú károgás amit tőle olvashatunk.
tapir32
2022. szeptember 02. 17:31
Az ismeretek kontextusukból nem ragadhatók ki azaz, ahhoz, hogy valami valamiként legyen észlelve, az észlelőnek a benyomásait el kell helyeznie meglévő tudásának összefüggéseiben az értelmezés-hagyományban. Az értelmezés-hagyomány ismerete teszi lehetővé az értelmezést, megértést, a dolgokra való reflektálást. A művészet egy kulturális tradíció. Tanulás útján, paradigmaként szolgáló művek megismerése - esztétikai és művészettörténeti elemzése - által sajátítjuk el az értelmezés-hagyományt azaz, azt, hogy mi a szép és mi a művészet. Az iskolai oktatás az alapok lerakására hivatott. Az olvasni tudás és az idegennyelv-ismeret az ismeret szerzés eszközei.
tapir32
2022. szeptember 02. 14:27
A baloldali összefogás programjában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön. Ha ez megvalósul bedőlt volna az ország. Ez a felelőtlen politizálás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!