Az idősek csendes gyilkosa a korukkal szembeni előítélet – az öregség újragondolása

2023. január 26. 17:52

Valami nagy gond van modern kultúránkban az öregség körül.

2023. január 26. 17:52
null
Czabán Samu
Mérce

„Az öregség mindannyiunk sorsaként személyes életfeladat, de egyben társadalmi kérdés is. Simone de Beauvoir (1972) Az öregség című művében már ötven éve megállapította:

valami nagy gond van modern kultúránkban az öregség körül.

A nőiségről, gyermeknevelésről, ifjúságról rengeteg könyvet találunk a boltokban, ezzel szemben az öregkorról alig. Számtalan forrásból megtudhatjuk, hogyan legyünk jó apák vagy hatékony időmenedzserek, de hol keressük a „Hogyan legyünk öregek?” típusú önsegítő könyveket?

A fejlődéslélektan, a pszichológia azon ága, amely az életünk során tapasztalt érzelmi, társas és személyiségbeli változásokkal foglalkozik, teljesen a fiatalkorra összpontosít. A 787 oldalas, óriási fejlődéslélektan-tankönyv (Cole–Cole 2003), amiből a pszichológus hallgatók tanulnak, a születéssel kezdődik, és véget ér a serdülőkornál, még a felnőttkor sem jelenik meg benne. Az öregkorhoz kötődő sajátos lelki, tapasztalati világot alig vizsgáljuk.

Azzal, hogy elkerüljük a fenyegető felismerést, miszerint mi is megöregszünk és azzal, hogy kirekesztjük és elítéljük az öregeket, a saját jövőnket pecsételjük meg. A megkülönböztetés más formáival, például a szexizmussal és a rasszizmussal ellentétben az ageizmus társadalmilag elfogadott, rendszerszintű, nagyrészt észrevétlen, és alig találni olyan szervezeteket, amelyek fellépnének ellene (Cuddy–Norton–Fiske 2005).”

A nyitókép illusztráció. Fotó: Shutterstock

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyoooc
2023. január 27. 16:51
Fiatalembernek néz ki. Mire öregebb lesz, majd többet ért meg és nem ír ilyen hülyeségeket.
Namond
2023. január 27. 14:51
Az öregség újragondolása főként Orbán rendszerében lenne fontos, szociális és az öregek élet és vagyonbiztonsága iránti érzéketlensége miatt.
Mecsek Ernő a Nepál utcai fiú
2023. január 27. 11:20
Az a baj embörök, hogy az "ageism" nagyon is és hosszú ideje létező probléma, csak eddig nem így hívták. Most hogy a lipsik rárepültek és felcímkézik, ezt is sikerül majd diszkreditálni. Bár Smukk Ándör már címkézett, amikor "szépkorúak"-ról (brrrr) pömpögött. Maguktól a célszemélyektől már nemigen kérdezte meg, hogy ezt ők is annyira szépnek tartják-e. Mondjuk olyan nagyon nem hiszem, hogy ebből is woke divatirányzat lesz. Az öregek nem rendeznek prájdot, nem vernek szét egész városrészeket, sőt jó részük kimondottan szeretetreméltó.
kovászos cipó
2023. január 27. 11:04
Eleve melléfogás most az öregeket kipécézni, libsik. Túl sok közöttük, aki hisz az Isten, haza, család-háromságban, akit kiver a víz a wokeizmusoktól, aki szerint az anya nő, az apa férfi, és aki pontosan ezekért büszke magyar és a Fideszre szavaz! A dékás nyuggerek úgyis a tiéitek, annál több nem lesz, csak kevesebb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!