Az ELTE kutatócsoportja cáfolja a Klímapolitikai Intézet gázerőműveket propagáló állításait

2023. március 31. 09:22

A Klímapolitikai Intézet az adófizetők pénzéből bőkezűen kistafírozott, ideológiai finomhangolásra is használt tehetséggondozó.

2023. március 31. 09:22
null
Balázs Zsuzsanna
Qubit

„A Klímapolitikai Intézet az adófizetők pénzéből bőkezűen kistafírozott, az oktatás mellett ideológiai finomhangolásra is használt tehetséggondozó, a Mathias Corvinus Collegium agytrösztje. Szakértője, Toldi kijelentéseit hallva az ELTE Energiaföldrajzi Kutatócsoportja szerint már »az általános iskolát végzett olvasó is gyanakodhat«, mert – mint írják – a magyarországi napfénytartamot illetően »legalább 2000 órás adatra emlékezhetünk, ami azt jelenti, hogy évente ennyi ideig van direkt besugárzás. Ráadásul a napelemekről az a tény is közismert, hogy nem csak direkt napsütésben képesek villamosenergia-termelésre, hanem gyenge megvilágítás esetén, tehát akár esős időben is.«

Az ELTE kutatói több hazai település termelési adatait is beszerezték; ezekből kiderül, hogy egy győri termelő 4411 órányi, egy szegedi pedig 4679 órányi áramtermelést könyvelt 2019-ben. Hasonló adatokat közöltek a 2010 óta különféle bürokratikus eszközökkel akadályozott, majd 2016-tól rendeletileg ellehetetlenített, ezért Magyarországon csak nyomokban fellelhető szélturbinák működési mutatóiról is: 2021-ben »a Kisalföld délkeleti részén működő, immár 20 éves, tehát műszakilag erősen elavult, 2 MW-os berendezés esetében 7187 órányi éves termelésről tudunk beszámolni. Ez az Index.hu riportjában közölt érték háromszorosa«.

Az ELTE kutatói szerint ráadásul »a két időjárásfüggő módon termelő technológia használhatóságát nem egy-egy berendezés működési paraméterei, hanem az országos termelési adatok alapján kell megítélni, ráadásul nem energiaforrásonként külön-külön, hanem együtt, energiamixként vizsgálva«. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) nyilvános adatbázisának 2022-es adatsorát elemezve a kutatócsoport mentorprogramjában jeleskedő Debreczeni Csaba, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium gimnazistája kimutatta, hogy »tavaly a napelemek 4681 órán, a szélerőművek 8099 órán keresztül termeltek. A két technológia együttes termelése 8602 órányi időtartamot tett ki 2022-ben«, ami azt jelenti, hogy az éves energiaszükséglet időtartamának 98,2 százalékában megújuló energiaforrásból is lehetett áramot termelni.”

A Klímapolitikai Intézet válasza itt olvasható:

Nyitóképen: Egy napelempark. Fotó: Pixabay.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lmcwelt
2023. április 04. 17:42
Ajánlom a kutyás hölgy és mindenki más figyelmébe akit érdekel a téma: www.klimarealista.hu Ezen az oldalon közérthetően le van írva, mi mennyi!
zakar zoltán béla
2023. április 01. 12:56
Passz
masikhozzaszolo
2023. április 01. 09:13
Az Elte kié? Lorándé? Nincs benne adófizetői pénz? Akkor meg az a baj, akkor olyan mint a CEU.
Chardonnay99
2023. március 31. 23:59
A németek tapasztalatai szerint a szélerőmű éves szinten kb. 20-22 %-át, a napenergia 10-15%-át adja a névleges teljesítményének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!