„A magyar-szlovák ellentét mindig a politika által gerjesztett feszültség volt” – Tárnok Balázs a Mandinernek

2023. május 20. 12:00

Mit jelent a magyar közösség számára Ódor Lajos szlovák miniszterelnöki kinevezése? Milyen esélyekkel indul a szétesőben lévő magyar párt a szlovák választásokon? Hogyan alakult a magyar-szlovák viszony az elmúlt években? Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott vezetőjét kérdeztük Világrend című podcast-műsorunkban.

2023. május 20. 12:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Világrend adásának vendége Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott vezetője volt.

Mindenképpen nagy durranás” – reflektált Tárnok Balázs Ódor Lajosnak, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökének hivatalos miniszterelnöki kinevezésére. A magyar származású közgazdász a szeptember 30-ra kitűzött előrehozott választásokig vezetheti Szlovákiát: megbízatásában kevéssé származása, mint inkább pénzügyi tapasztalata számíthatott, a következő 4-5 hónapban kezelnie kell az uniós támogatások ügyeit és át kell vinnie a pozsonyi parlamenten a 2024-es költségvetést.

A szakértői kormány vezetése ideiglenes megbízatás, és könnyen lehet, hogy a parlamenti többség bizalmát meg sem kapja, így ügyvivői kormányként funkcionál majd, így Ódor Lajos várhatóan

nem fog kényes társadalmi kérdésekhez hozzányúlni, így a felvidéki magyarságot érintő ügyekhez, jogszabályokhoz sem.

Tárnok Balázs értékelése szerint a magyar közösség szempontjából nincsen többletjelentése annak, hogy magyar származású politikust neveztek ki a szlovák miniszterelnöki posztra, ugyanis felvidéki magyar érdekeket csak olyan magyar politikai szereplő tud hatékonyan képviselni, akit a felvidéki magyarok megválasztanak.

Azt tudatosítani kell, hogy az intézményesített és jól felfogott magyar érdekek politikai, hatékony képviselete csak úgy valósulhat meg, ha a szlovákiai magyarok politikai képviselete, ami a Szövetség, bejut a parlamentbe, és saját maga veszi kezébe a sorsát” – fogalmazott a kisebbségkutató.

Tárnok Balázs
Tárnok Balázs

A magyar politikusok helyzete Szlovákiában

A felvidéki magyar politikumnak az elmúlt 13 év nem a sikerekről és a respekt megtartásáról szólt” – fejtette ki Tárnok Balázs azzal kapcsolatban, hogy adhat-e lökést Ódor Lajos kinevezése a felvidéki magyar szövetségnek a jelenlegi helyzetükben.

Mint emlékeztetett: a Magyar Közösség Pártja (MKP) a demokratikus ellenzék részét képezte, amikor leváltották Vladimír Mečiar kormányát, és az MKP nyolc éven keresztül kormányzati szerepet vállalt. A 2007 és 2009 közötti időszakban történt a pártszakadás, Bugár Béla vezetésével megalakult a Most-Híd párt, majd ezután folyamatosan csökkent a magyar politikum ázsiója. Tárnok szerint Bugár nagyot hibázott, hogy nem lépett ki a „2016 és 2020 közötti maffiakormányból, amely az újságíró-gyilkossággal volt összekötve”.

– értékelt az Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője, és hozzáfűzte: a felvidéki magyar választók egy évtizede azt érzékelik, hogy egymással rivalizál a két magyar párt, és ezt akkor sem lehet kitörölni a szavazók emlékezetéből, ha 2021 óta a Szövetség megteremtette az egységes magyar érdekképviselet alapjait.

Tárnok Balázs szerint a magyar politikai szervezetek megosztottsága és nyilvánosság előtt zajló vitái miatt egyáltalán nem biztos, hogy az őszi választásokon újra bekerüljön a magyar párt a pozsonyi parlamentbe.

Szlovák megosztottság, közeledő választások

Szeptember 30-a nagyon közel van, a szakértői kormány megalakulása hoz egy átmeneti szünetet, de a megosztottság, széthúzás várhatóan erősödni fog a választási kampány beindulásával. „Kemény kampány várható” – szögezte le az NKE kutatója, úgy vélte, kicsi az esélye, hogy abszolút többséget szerezzen bármelyik párt, de ha szerez is,

Robert Fico Smer nevű baloldali pártja tűnik első számú befutónak.

Tárnok Balázs nem tartotta kizártnak, hogy egy Smer-győzelem „25 év gyakorlatával fog szakítani”, vagyis Fico a szlovák politikai elit 1998-as egyezségét rúghatja fel, amely kimondta: a szlovák politika nem megy szembe a Nyugattal. Fico volt szlovák miniszterelnök és pártja oroszbarát politikát folytat, kampánya a pánszláv érzelmekre épít. Ugyanakkor bizonytalan, hogy a kampányígéretekből mi fog megvalósulni kormányalakítás esetén.

A Világrend vendége kitért a szlovák-magyar kapcsolatok alakulására is: elmondta, Robert Fico hatalomra kerülése pozitív együttműködést ígérne az Orbán-kormánnyal. Tárnok ugyanakkor rámutatott, hogy Fico 2006 és 2010 közötti kormányzása idején számos sérelem érte a magyar közösséget, ez kitörölhetetlen nyomot hagyott a felvidékiek emlékezetében, és a Smer törzsszavazói sem arról ismertek, hogy a szlovák-magyar kiegyezés elkötelezett hívei lennének.

A hétköznapok viszonyai

A legutóbbi Dunaszerdahely (DAC) – Slovan Bratislava meccsen történt provokáció kapcsán Tárnok elmondta:

a DAC-meccsek és a Nélküled himnusz eléneklése a magyar identitás megélésének része,

a szlovák csapat egyes szurkolóinak durván magyarellenes rigmusai azonban sértők és provokatívak voltak.

A meccseken észlelhető légkör azonban nem képezi le a hétköznapi együttélés során általános viszonyt a két nép között. „A faluban, ahol én felnőttem, a szlovákok és a magyarok között semmilyen etnikai jellegű konfliktus nem volt” – jelentette ki Tárnok. Mint mondta: a magyar kisebbség és a szlovák többségi társadalom közötti viszony kiegyensúlyozott, az időről időre jelentkező feszültségek legtöbbször „politikai haszonszerzés céljával gerjesztett, föntről irányított feszültségek”.

Így volt ez a Mečiar-kormány és így volt a Fico-kormány idején is. Ez az embereknek a kapcsolatát nem befolyásolja. Ott lehet igazán feszültséget gerjeszteni a magyarokkal szemben, ahol nem ismerik a magyarokat” – magyarázta a szakértő.

 

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép:  Ódor Lajos kinevezett miniszterelnök fogadja a távozó szlovák kormányfő, Eduard Heger kéznyújtását Pozsonyban 2023. május 15-én    (forrás: VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Portrékép: hungaryfoundation.org

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Proxima Centauri
2023. május 20. 15:48
A szemét tót sofőr undorral néz rád, ha magyarul kérsz jegyet. Bezzeg nálunk.... Szállj fel Nyíregyházán a volánbuszra és kérdezd meg a pilótát, hogy KAJ DZSASSZ, GÁDZSÓ? Tuti, hogy kiugrik az ülésből és a keblére ölel. Ha meg nem, akkor biztos tót. Vagy román. Netalán ukrán.
Proxima Centauri
2023. május 20. 15:41
Az anyaországiak számon kérik a felvidékiektől, hogy nem etnikai alapon választanak. Bezzeg ők..... Az itt kommentelők háromnegyede inkább megszavazná a farkasflórit mint a bródyjánost. Azért egy kicsit elgondodhatnának, mielőtt elkezdenék az észt osztani. Ha a felvidéki magyar születése miatt lemagyarozzák, az csak megerősíti. Ha letótozzák, mert csak kétharmad arányban ért egyet a Viktorral, elkedvetlenedik. A népszálálási rovatban meg beírja, hogy akkor inkább dakota.
Akitlosz
2023. május 20. 14:54
"ugyanis felvidéki magyar érdekeket csak olyan magyar politikai szereplő tud hatékonyan képviselni, akit a felvidéki magyarok megválasztanak." Ez nem így van. A hatékonyság semmilyen mértékben nem azon múlik, hogy egy tisztségviselő választott-e. A miniszterelnököt tudtommal egyik országban sem a lakosság választja.
56október
2023. május 20. 14:24
Egy dolgot nem tudtam sosem felfogni: egy magyarnak a TÓTOKKAL szemben lehet kisebbségi érzése???!!!! Noooooorrrmális....???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!