Utánajártunk, mennyire veszélyes a város, ahol meggyilkolták Bagdy Emőke fiát

2023. október 25. 15:02

Mutatjuk, hogy áll a város a bűnözés tekintetében.

2023. október 25. 15:02
Phoenix, Arizona fővárosa

Több késszúrással megölték Bagdy Emőke fiát Amerikában, az arizonai Phoenixben – írta lapunk kedd késő este. Az 53 éves teológust édesanyja állítása szerint nyereségvágyból gyilkolták meg. Az elkövető egy 18 éves afroamerikai férfi, Yaaliyah Ezekiel Jackson, aki két hete volt szabadlábon, és másodfokú gyilkossággal vádolják. Hogy ez mit jelent, arról itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

A gyilkosságot Phoenixben, a vadnyugati Arizona fővárosában követték el. A városnak 1,6 millió lakosa van. Ezzel az ötödik legnépesebb nagyváros Amerikában New York, Los Angeles, Chicago és Houston után. A tagállami fővárosok között pedig egyenesen a legnépesebb. A lakosság 42 százaléka spanyolajkú.

A városban a bűnözés a hatvanas évektől kezdett el nagyobb probléma lenni. 1964-ben a bűnözési szint elérte New York-it. 

Az iskolai bandák és a drog ügye a nyolcvanas évek óta van terítéken. A bűnözési ráta a kilencvenes évek közepén volt a legnagyobb, azóta csökken. Nem független ettől, hogy a Maricopa megyei börtönhálózat a negyedik legnagyobb az országban.

2023-ban a rendőrségi jelentések szerint 2 százalékkal csökkent a bűnözési ráta a városban. Azaz 2023 augusztusáig 98 gyilkosság volt a városban, míg 2022-ben 138. A rablások 12 százalékkal csökkentek. Viszont a nemi erőszakok száma 10 százalékkal nőtt, s az autólopások száma is felment 4 százalékkal.

Ezzel együtt Phoenix nincs a legerőszakosabb első 20 város között, sem a legbiztonságosabb 15 közt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Tényleg rasszisták és túlzsúfoltak az amerikai börtönök?

Az amerikai börtönök túlzsúfoltak, a büntetési tételek magasak, az ítéletek kemények, már egy kis füvezésért is évekre rács mögött találja magát az ember, és persze az egész amerikai büntetésvégrehajtást áthatja a feketeellenes rasszizmus – ezek a baloldal általános meggyőződései az Egyesült Államok bíráskodásával és börtöneivel kapcsolatban, nem kis részben a Black Lives Matter mozgalom hatására. Vajon igazak-e ezek a vélekedések?

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 28. 17:01
Miért nem volt jó neki Magyarország…azt lehet tudni?
Martell 2
2023. október 26. 02:31
Ahol sok néger van és demokrata a városvezetés, ott sok gyilkosság van.
kovijozsi
2023. október 25. 21:41
A zusa setét oldala https://novekedes.hu/elemzesek/az-usa-sotet-oldala-elkepeszto-nyomor-a-nagyvarosokban-a-dollarmilliardos-programok-ellenere
5m007h 0p3ra70r
2023. október 25. 19:30
>>>mreinstand-2letsgobrandon-2 2023. október 25. 16:06 Messze vagyok szerencsére az orbanista újnáciktól, így nem érzem a pállott bűzt, ami a pofájukból árad. <<< 🤣🤣🤣🤣🤣 Nem élek ott ahol sokkal jobban tudom hogy mi van, mint akik ott élnek. Ennek fuss neki majd újból. 🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!