Bajnai, Gyurcsány és Schiffer pártja is a küszöb alatt

2013. november 18. 12:43

Kis mértékben nőtt a jobboldali pártok és az LMP támogatottsága, míg a baloldal veszített népszerűségéből az elmúlt hónapban – derül ki az Ipsos felméréséből.

2013. november 18. 12:43

Az Ipsos novemberi felmérése szerint javult a közhangulat és mérsékeltebbé vált a kormányváltás szándéka Magyarországon. A jobboldali pártok és az LMP támogatottsága 1-1 százalékponttal emelkedett, míg a baloldali pártoké ugyanennyivel csökkent. A Fideszt jelenleg a választókorú népesség 27 százaléka támogatja, az MSZP 15, a Jobbik 7, az Együtt-PM 3, az LMP és a Demokratikus Koalíció 2 százalékon áll – közölte az Ipsos.

A pártpreferenciával nem rendelkezők közül – akik a választókorú népesség negyvenkét százalékát teszik ki csökkent a teljesen passzív választók aránya, növekedett viszont a titkolózók száma, főleg a vidékiek és az idősek körében.

A politikai aktivitás némi erősödésével bővült a biztos pártválasztók csoportja is, de még mindig csak a jogosultak 36 százaléka tartozik közéjük. A Fidesz 51, az MSZP pedig 26 százaléknyi eltökélt választót tudhat maga mögött ez a különbség valamivel nagyobb a múlt havinál. A Jobbik kis emelkedéssel 13 százalékon áll, az Együtt-PM a biztos pártválasztók 4, a DK 3, az LMP 2 százalékára számíthat a kutatás szerint. Októberben sorrendben 49, 28, 11, 5, 4 és 1 százalékos támogatottságot mért az Ipsos a pártoknak ebben a körben.

Az Ipsos megállapítása szerint a pártok népszerűségi listáját vezető Fidesz szempontjából kedvezően alakult az elmúlt egy hónap: táboruk kissé nőtt, a baloldali szövetségkeresésben érdekelt pártok támogatottsága pedig valamelyest csökkent, és bár alapvetően kritikus maradt , a korábbiakhoz képest javult a közhangulat és mérsékeltebbé vált a kormányváltás szándéka is. Öt százalékkal növekedett ugyanis azoknak a száma, akik a közállapotokat pozitívan értékelik, azonban ötvenöt százalék még mindig úgy gondolja, hogy „rosszul mennek a dolgok”.

A diplomások az egyetlen társadalmi csoport, akik körében nincsenek többségben a kormányváltásra áhítozók, de pozitívabban értékelik a kormány munkáját az ötvenes, hatvanas korosztályok aktívan dolgozó tagjai, az érettségizettek, valamint a vidéki városok lakói is.

Az Ipsos szerint az ellenzéki pártok felzárkózásának reményét leginkább a hatalomváltást kívánó, pártpreferenciával nem rendelkezők, valamint a titkolózó választópolgárok jelentik, akik összesen több mint kétmillióan vannak.

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2013. november 19. 06:16
Remelhetoleg lesz az meg lejjebb is.Messze van meg toluk a pokol feneke.Mindenesetre jo az irany ,csak nem elteveszteni.Jo Magyarkent Mutassuk az Utat TOVABB !!!!!
gokiburi
2013. november 18. 21:22
Nyeheheh, együtt a süllyesztőbe 2014 :D Az mszp is megy várjátok meg fiúgg :G
hátakkor
2013. november 18. 21:18
Már csak 139-et kell aludni a választási eredményekig..
antioxi
2013. november 18. 21:01
Meglepett valakit is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!