Horribilis büntetést kaphatnak a hazai katasztrófaturisták

2023. augusztus 11. 19:11

Kiderült: akár hárommillió forintig terjedő bírságra számíthatnak az elkövetők.

2023. augusztus 11. 19:11
null

Sajnos egyre gyakrabban fordul elő olyan eset, amikor a nézelődők azért vették elő a telefonjukat, hogy lefényképezzék, videózzák az adott balesetet a segítségnyújtás helyett. A katasztrófaturizmussal kapcsolatban kérdezte meg a Magyar Nemzet Mukics Dánielt, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét.

A szóvivő megerősítette, rendszeresen előfordul, hogy balesetek, tűzesetek vagy éppen egy árvíz helyszínén kíváncsiskodók gyűlnek össze, akik akadályozzák a beavatkozók munkáját. „Nem árt tisztában lenni ennek következményeivel, hiszen a tűzoltók beavatkozásának akadályozásáért bírság is kiszabható” – emelte ki Mukics Dániel. Hozzátette:

ha valaki akadályozza a beavatkozást, húszezer forinttól egészen hárommillió forintig terjedő bírságra számíthat.

A bírság pontos összege attól függ, hogy milyen mértékben akadályozta valaki a tűzoltók munkáját, mekkora az így okozott veszély vagy kár.”

A szóvivő pontokba szedve magyarázta el, hogy mi az ajánlott és etikus magatartás egy baleset helyszínén:

„1. Javasoljuk, hogy mindenki próbálja megőrizni a nyugalmát. A pánik felelőtlen cselekedetekhez vezethet, így a lélekjelenlét mindennél fontosabb. Ha nem vagyunk olyan lelki állapotban, hogy segítsünk, esetleg »lefagyunk«, akkor bízzuk másokra a segítségnyújtást.

2. A segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény, azonban mivel nem vagyunk egyformák, mindenkinek csak a tőle elvárható mértékben kell segítenie. Egy szolgálaton kívüli tűzoltótól több várható el, mint egy járókelőtől. Ha csak annyit tudunk tenni, hogy felhívjuk a 112-es segélyhívó számot és segítséget kérünk, tegyük meg, de ezt ne mulasszuk el.

3. A készenléti szervek kiérkezéséig igyekezzünk megnyugtatni a sérülteket.

4. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy azonnali segítségnyújtásra van szükség, egészségügyi ismereteinknek megfelelően lássuk el őket a mentők kiérkezéséig.

5. Csak olyan módszereket alkalmazzunk, amelyek alkalmazásában biztosak vagyunk. A sérülteket ne mozdítsuk meg, hacsak nincsenek kitéve további veszélynek vagy a mentőszolgálat operátora nem kér erre bennünket telefonon.

6. A kiérkező egyenruhásokkal osszunk meg minden információt, amit a káresetről tudunk.

7. A tűzoltás vagy műszaki mentés vezetője ilyenkor bárkinek, még egy járókelőnek is utasítást adhat, akár magánjárműveket, felszereléseket is igénybe vehet. Ezt kötelességünk végrehajtani. Természetesen nem kell attól tartani, hogy olyat fognak kérni tőlünk, amivel a testi épségünket veszélyeztetnénk.

8. Ha arra szólítanak fel, hogy hagyjuk el a területet, ezt is kötelességünk végrehajtani.

9. Ha már a helyszínen vannak a készenléti szervek munkatársai, akár gyalog, akár járművel vagyunk úton, csupán kíváncsiságból ne álljunk meg.

10. Ha közúti baleset szemtanúi vagyunk, az autónkkal csak azért lassítsunk, hogy biztonságosan haladjunk el az úton dolgozó egyenruhások mellett, nem pedig azért, hogy mindent jól megnézzünk és videókat készítsünk.

11. Ha közvetlenül nem tudunk segítséget nyújtani, azzal támogatjuk a tűzoltók és a mentők munkáját, hogy hagyjuk őket dolgozni.

12. Ha valakinek speciális, a mentés során hasznosítható, például orvosi végzettsége van, azt jelezze a beavatkozóknak.

13. Egy káreset helyszínén minden segítség elkél, de csak a kárhelyparancsnok utasításait követve szabad bekapcsolódni a munkába.”

Nyitókép: Ficsor Márton

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. augusztus 12. 06:00
A magyar cigány. Ausztriába is fényképezték a halottakat. Balesetnél is áll veszi kamerával mert segíteni nem is akar és eleve hülye. A másik fele meg kurva okos azt irányítani akarja a tűzóltot, mentőt, rendőrt. A colstokos samu is lemérte hova férnek el a mentősök...cigányisztán.
ToIeranciaterror
2023. augusztus 11. 21:33
Nincs még elég szabály meg törvény, most már be kell tiltani a nézelődést is egy újabb paragrafushalmazzal...
lenyegtelen
2023. augusztus 11. 19:17
Amúgy jó ez a cikk, de ebből bátran lehetne csinálni egy nagyobb kampányt is, hogy elérje az átlagember ingerküszöbét is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!