Szikár tények: rekordszámban jelentkeztek idén pedagógusnak a fiatalok

2023. augusztus 02. 07:46

Talán meglepő, de úgy tűnik, a tendencia ellentmond az ellenzéki narratívának.

2023. augusztus 02. 07:46

A rekordmagas pedagógusfelvételi adatok is mutatják, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára; az új pedagóguséletpálya-törvény növelte a pedagógushivatás iránti érdeklődést, a pedagóguspályának nőtt a presztízse és a vonzereje – nyilatkozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári Bence közlése szerint az idén 18 845-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 514-en nyertek felvételt, 9674-en tanulhatnak állami ösztöndíjjal. Az utóbbi hat évben nem volt ilyen magas a felvettek száma, ráadásul a pótfelvételivel még tovább növekedhet ez a szám – jelezte. 

Az idei tíz és fél ezer felvett pedagógushallgatói létszám jóval magasabb, mint a tíz évvel ezelőtti (2013-as) kilencezer, vagy a húsz évvel ezelőtti (2003-as) ötezer

 – mondta Rétvári Bence.

„Jó esélyeink vannak tehát arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a következő években. Nagy siker, hogy az utánpótlás tehát nem fogy, hanem idén 67 százalékkal emelkedett” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy „az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen”.

Ha az EU nem szól közbe, óriási bérnövekedés jöhet

Rétvári Bence kijelentette: „a baloldali pártok és a szakszervezetek lassan másfél éve folyamatosan igyekeznek minél több fiatalt lebeszélni arról, hogy a pedagóguspályát válasszák, az óvodákban, iskolákban dolgozókat pedig a pálya elhagyására biztatják. A baloldali pártok és szakszervezetek azt állították, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény miatt kevesebb lesz a jelentkező a pedagóguspályára. A valóság pont ennek az ellenkezője lett. A kiemelkedően magas felvételi adatokkal a pedagógushallgatók adtak csattanós választ az új életpályatörvényt és az oktatási rendszert folyamatosan ócsárló baloldalnak”.

„Hiába a baloldali hergelés, a pedagóguspálya továbbra is az egyik legnépszerűbb”

– fogalmazott Rétvári Bence. Kitért arra: az új pedagóguséletpálya-törvény sokkal kedvezőbb a pályakezdőknek, mint a korábbi közalkalmazotti bértábla. Mivel az új életpályarendszerben teljesítménybér van, egy fiatalnak is van esélye magasabb fizetést elérni. Az új életpálya megszünteti a fiatal tanárokat kötelezően büntető bérezési elemeket – tette hozzá.

Fontos, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény megteremtette a nagyarányú pedagógusbér-emelés alapjait. Amennyiben az EU nem tartja tovább önkényesen vissza a Magyarországnak törvény szerint járó forrásokat, úgy több mint a kétszeresére nőhet az idei és jövő évi 10-10 százalékos béremelés. Ezzel 

öt év múlva, mire a most felvettek végezni fognak, egymillió forintos lesz a pedagógus-átlagfizetés 

– mondta az államtitkár.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Verdbenekhy
2023. augusztus 02. 12:32
Mire a most felvettek töredéke elkezdene tanítani: addigra a magyar iskolarendszer tetemét már régen szétrágták a nyüvek a föld alatt...
110100100
2023. augusztus 02. 11:05
Mielőtt megkönnyebbülve sóhajtunk egyet, csak mondom, hogy tavaly 1900 új pedagógus lépett pályára, és 18000 jelentkezett 2017-ben, ők végeztek volna tavaly. A jelentkezőknek 10%-a kezdett el pedagógusként dolgozni basszameg. Közben 5.000 pedagógus elérte a nyugdíjkorhatárt. Arra mindenesetre jó a sok jelentkező, hogy ha végre megkapják a 20 éve ígérgetett normális fizetést a pedagógusok, akkor talán alappal bízhatunk benne, hogy sokan döntenek úgy, hogy leveszik a polcról a porosodó diplomát, de egyelőre kurvára korainak érzem a felvételi számok alapján az örömködést.
balbako_
2023. augusztus 02. 09:57
Ezek a fiatalok tudják, hogy mire végeznek nagyon komoly pénzt tudnak majd keresni.(És tanulnak ahelyett, hogy vén komcsikkal együtt vernék a taknyukat az utcákon.)
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 02. 09:46
Mindig vannak olyanok, akiknek mindegy, hogy mi, csak vegyék fel őket valahova, ahol alacsony a felvételi pontszám, és a diploma meglegyen. Aztán majd elmennek benzinkutasnak vagy taxizni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!