Rengeteg életet menthet meg a magyar szakemberek fejlesztése

2016. október 11. 14:41

A várandós kismamák egy appon keresztül konzultálhatnak orvosukkal a magzat szívhangjairól. Az adatokat két órán belül kiértékelik, és ha szükséges, a kismamát orvoshoz irányítják.

2016. október 11. 14:41
Nagy Nikoletta

A várandósság során a baba állapotára többek között a magzati szívhangból lehet következtetni. A hetek előre haladtával a szívverések üteme is változik, de másképpen alakul akkor is, ha az anya stresszt él át, sportol vagy a baba alszik.

Normál lefolyású várandósság esetén körülbelül havonta, az utolsó hónapban hetente, majd két-három naponta ellenőrzik a magzat szívverését — ez azonban csak egy pillanatnyi állapot, lehet, hogy percekkel előbb vagy később már nem jók az adatok. Ha baj van, például a kicsi nem jut elegendő oxigénhez, akkor percek is számíthatnak. Vészhelyzet esetén az egy-másfél napos késés maradandó károsodást, magzati halált is okozhat.

Ezt a veszélyt csökkenti a BabyCTG nevű eszköz, melyet nemrégiben mutattak be egy konferencián. A magyar fejlesztésű kütyü egy, már korábban is létező technológiát fejlesztett tovább. A lényege, hogy a kismama otthonában (illetve tulajdonképpen bárhol), kényelmes körülmények között, bármikor elvégezheti a vizsgálatot. Az eredményeket egy appon keresztül elküldheti saját nőgyógyászának, vagy egy orvoscsapatnak, akik 8-20 óra között folyamatosan dolgoznak a kiértékelésen. A kismamának két órán belül elküldik a visszajelzést, melyben tájékoztatást adnak a magzat állapotáról, valamint arról, hogy szükséges-e személyesen is felkeresni egy orvost.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!