A nőket köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémián

2017. március 09. 12:45

Fejlesztési projekt indul 9 milliárd forintos forrásból a nők foglalkoztatásáért – jelentette be Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Mindennapok Női Szemmel Egyesület és a Magyar Női Unió közös nőnapi konferenciáján. Balog Zoltán miniszter pedig arról beszélt, hogy 7 év alatt 50 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. Beszámolónk.

2017. március 09. 12:45
Admin

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület és a Magyar Női Unió közös szakmai konferenciát szervezett a Nemzetközi Nőnap alkalmából, március 8-án a Magyar TudományosAkadémián. Az eseményt Lovász Irén népdal énekes nyitotta meg, majd Király Nóra köszöntette a vendégeket. „Nem véletlenül adtuk a „Női lélek - Nőként élek” címet konferenciánknak, hiszen nőnek lenni ebben a világban egyrészt rendkívül hálás feladat, másrészt igen nehéz is. Mi egyszerre vagyunk gyengéd, gondoskodó édesanyák, keményen dolgozó nők, megértő feleségek. E rendkívüli szerephez pedig egészségre van szükség testileg és lelkileg egyaránt” – mondta, majd bemutatta a Nőiszem Egyesület exkluzív nőnapi kiadványát. A „Női lélek férfi szemmel” című ünnepi katalógusban politikusok, színészek, neves közéleti személyiségek méltatják a hölgyeket.

*

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjének elején arról beszélt, hogy kell egy nap, amikor külön meg kell köszönni azt, ami egyébként természetes része az életünknek. Ilyen a nők napja, ami kiváló alkalom arra, hogy a férfiak megköszönjék a nőknek mindazt a látható és láthatatlan munkát, amit végeznek, tevékenyen hozzájárulva ezzel az ország GDP-jéhez. 

Beszédében kiemelte, hogy a társadalmi harmónia nem harccal, hanem együttműködéssel, a nők és a férfiak kölcsönös támogatásával valósulhat meg. A humán tárca vezetője szerint „amilyen a nő, olyan a család, amilyen a család, olyan a társadalom”. Jó nőpolitika nélkül ugyanis nincs sikeres családpolitika. A kormány számos eszközzel támogatja a magyar családokat, idén a GDP 4,7 %-át, azaz 1.741 milliárd forintot fordít arra, hogy a magyar családok, házaspárok anyagi mozgásterét növelje. Szerinte az arány világszínvonalú, az emelkedés pedig 2010 óta 80%-os. Felhívta a figyelmet arra, hogy a a családpolitika egyik fő momentuma a kisgyermekes anyukák munkába való visszatérésének segítése: „Ők így járulnak hozzá a GDP-hez, azok a nők pedig, akik otthon maradnak a gyermekkel, a »láthatatlan munka« révén segítenek. A kettő egyformán értékes.”

A miniszter sikertörténetként értékelte, hogy 7 év alatt 50 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. Beszéde végén elárulta, hogy Novák Katalin kezdeményezése alapján szeptembertől családtudományi szak indul a Budapesti Corvinus Egyetemen.

*

Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb boldogságforrást a három gyermeke jelenti. Elmondta, hogy a kormány alapvetően a választás szabadságát szeretné megadni a nőknek: aki szeretne, a Gyed Extra segítségével már gyermeke fél éves kora után vissza tud menni dolgozni anélkül, hogy elvesztené az állami juttatást. Aki viszont szeretne otthon maradni gyermekével, megteheti, akár három évig is.

Bejelentette, hogy 9 milliárd forintos fejlesztési pályázat jelent meg, amelynek célja kifejezetten a nők foglalkoztatásának támogatása. Egyenként 150-200 millió forintot nyerhetnek el olyan állami-önkormányzati és civil-egyházi konzorciumok, amelyek a nők munkához jutását, képzését segítik a helyi igényekhez igazítva. A tervek szerint a forrásból 45-60 projekt támogatására nyílik lehetőség.

Kiemelte: elsőrendű cél most a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeinek bővítése. Az említett felhívás tovább segíthet javítani az elmúlt évek kedvező tendenciáit, hiszen 2010 óta folyamatosan nő a nők foglalkoztatottsága, egyre kevesebben munkanélküliek, viszont továbbra is nagy szükség mutatkozik a rugalmas munkavégzés, az atipikus munkavégzési formák népszerűsítésére és elterjesztésére.

Ami a magyar fiatalok családalapítási szokásait illeti, az államtitkár elmondta, hogy körükben továbbra is népszerű a házasság intézménye. Sok nő, miközben gyermeket nevel, karrierjéről sem akar lemondani, így a kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy javítson a munka és a családi élet összeegyeztethetőségén, megadva a választás lehetőségét a kisgyermekes édesanyáknak. 

*

 
Dunai Mónika, a Női Méltóságért Albizottság elnöke a Nőiszem Egyesület elnevezése kapcsán kiemelte, hogy a női szem mellett a női lélek és a női ész az, ami folyamatosan egyengeti a családok és a társadalom sorsát.
 
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára klasszikusokat idézve méltatta a hölgyeket beszédében, és rávilágított a nemzetgazdaságban és a családok életében betöltött kiemelt jelentőségükre.
 
*
 
Az eseményen sor került egy közös szándéknyilatkozat aláírására is. A Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke kezdeményezésének alapvető üzenete, hogy a nők testi-lelki egészsége a kulcsa a családok és végső soron az egész társadalom kiegyensúlyozott működésének is. A nők- és családok érdekeit képviselő civilszervezetek vezetői aláírásukkal vállalták, hogy a jövőben fokozottan segítik tagjaikat az egészségmegőrzés, valamint a munkahelyi és magánéleti sikerek megvalósítása terén.
 
 
*
 
Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója személyes példákon keresztül mutatta be, hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet és a karriert. A konferencia egy kerekasztal beszélgetéssel zárult.
 
Neves szakértők – Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke, Baktay Zelka és Baktay Miklós, pszichológusok és Plitz Zoltán, coach – igyekeztek választ adni arra egy egyszerűnek tűnő, mégis bonyolult kérdésre: vajon mitől, kitől függ a női lélek harmóniája?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. március 11. 18:43
Hagyjuk mar ezeket a latszattevekenysegeket. Balogur meg izombol csalad-szakot indit. Aha. Mszmp2
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!