Fontos, hogy beszéljék a nyelvünket, és értsék a Himnuszt a honosított magyar sportolók?

2024. március 04. 16:10

Kötelező nyelvórára küldi honosított sportolóit a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség.

2024. március 04. 16:10
Szabó Péter

Rendhagyó ötlettel állt elő a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, amely nyelvtanfolyamra kötelezte a külföldről honosított sportolóit. Álláspontjuk szerint, ha már hazánk által finanszírozottan, magyar címeres mezben vesznek részt a korcsolyázók a világversenyeken, elvárás, hogy tudjanak magyarul nyilatkozni, és méltó módon képviselni választott hazájukat.

Mint ismert, az idei, kaunasi műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokságon indult nyolc magyar versenyzőből kizárólag Schermann Regina született Magyarország területén,

a többiek Oroszországból, vagy valamelyik szovjet utódállamból származnak, de Hancock Lucy és Fourati Ilias révén van közöttük angol-amerikai kettős is. Hozzá kell tenni, hogy a külföldön született hét sportolóból öt rendelkezik magyar útlevéllel, illetve valamilyen szinten beszéli is a nyelvünket, ennek ellenére a szövetség elszánt, kötelező jelleggel előírja nyelvtanfolyamot, hogy a fiatalok kivétel nélkül megfelelhessenek az eléjük támasztott elvárásoknak.

Ezt is ajánljuk a témában

SCHERMANN Regina
Az egyetlen nem honosított műkorcsolyázónk: Schermann Regina nem először képviselte hazánkat a sportág Európa-bajnokságán
Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

A globalizmus nem csak a műkorcsolyában ütötte fel a fejét, gondoljunk csak a Kínából „szerződtetett” gyorskorcsolyázó Liu fivérekre, de a sportágak között lassan már egyáltalán nincs kivétel: az asztaliteniszezők között még egy Európa-bajnokságon is a különböző állampolgársággal rendelkező, de egyaránt kínai gyökerű játékosok tarolnak; 2015-ben Katar 14 honosított játékossal vett részt a hazai rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon; a maratoni távot nemzetiségtől függetlenül általában egy etióp vagy kenyai származású futó nyeri a világversenyeken, de még az európai elitválogatottak is nyakra-főre honosítják a posztra „igazolt” labdarúgókat.

Jöttek, láttak, győztek: kik a legismertebb honosított magyar sportolók?

Az elmúlt évtizedekben a magyar sportba is begyűrűzött a sokak által kritizált jelenség: elég csak a kubai kézilabdázó, Pérez Carlos, a szerb-horvát származású kajakozó, Janics Natasa, az ukrán nemzetiségű labdarúgó, Koman Vladimir, vagy az új-zélandi vízilabdázó, Rebecca Parkes esetére gondolnunk, de a sort még hosszasan folytathatnánk – mindannyian magyar színekben érték el pályafutásuk legkiemelkedőbb sikereit.

Természetesen a jelenkor is tartogat pikáns eseteket, sőt, egyre több különleges sikertörténet íródik a szemünk előtt,

hiszen ideális esetben az idei párizsi olimpián magyar színekben induló taekwondózó, Salim Omar és a birkózó világbajnok Muszukajev Iszmail lába előtt is heverhet nyáron a világ. Talán nem árulunk el nagy titkot, noha egyikük sem hazánkban született, mindketten komoly magyar éremesélyesként utazhatnak a francia fővárosba. A honosítás egyik legfrissebb példája pedig az orosz sakknagymester, Szanan Szjugirov esete, aki a jövőben Magyarországot képviseli a nemzetközi versenyeken. Szjugirov az orosz-ukrán konfliktus miatt az orosz sportolókra kiszabott eltiltás miatt váltott országot.

És ott van jól ismert példaként a mindig kirakatban lévő, a legutóbbi három Európa-bajnokságra egyaránt kijutó magyar labdarúgó-válogatott, amelynek tagja többek között a lipcsei csapatkapitány, Willi Orban, a francia élvonalban szereplő Loic Nego, a Premier League-ben remeklő Kerkez Milos és a szintén Angliában játszó Callum Styles is – ráadásul már a sikerkapitány, Marco Rossi is félig magyar.

Ezt is ajánljuk a témában

Velünk éneklik a Himnuszt: ismert honosított sportolók

Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy bő 100 évvel a trianoni sorscsapás után Magyarország speciális helyzetben van, hiszen a határon túlra szakadtak leszármazottai, az ottani magyarság legjobbjai jogosan formálnak igényt, hogy anyaországuk színeiben versenyezhessenek.

Jó példa erre a magát székelyként definiáló alpesi síző, Miklós Edit, az erdélyi jégkorongozó, Sofron István, a dunaszerdahelyi vízilabdázó, Gergely István, vagy a felvidéki kézilabdázó, Zácsik Szandra esete – a felsorolást itt is sokáig lehetne még folytatni.

Ezt is ajánljuk a témában

A szurkolók körében gyakran emlegetett dilemma, hogy sok esetben teljesen felesleges „megszólítani” a kedvenceket, adott esetben bekiabálni a pályára, vagy hiába zúg a lelátóról a „Mindent bele!”, mert a külföldön született, magyarul csak minimálisan kommunikáló játékosok úgysem értik. Hogy a klubcsapatok légiósai esetében ez a helyzet, ahhoz lassan hozzászoktunk, de a válogatottak esetén ez egy érzékenyebb téma. Ilyenkor ütköznek az érvek és az ellenérvek, hogy hasznos-e a válogatottba igazolni, vagy nyeljük le a keserű pirulát, és főzzünk azzal, amink van. Vérmérséklete szerint erre mindenki megadhatja a saját válaszát, nincs rá objektív, jó felelet.

Annyi azonban biztos: ha igazán a hazájának érzi Magyarországot egy adott sportoló, akkor bármennyire is nehéz, érdemes megtanulnia gyönyörű, kifejező és világszinten teljesen egyedi anyanyelvünket, és az sem árt, ha érti, miről is szól a Himnusz.

Ezt is ajánljuk a témában

A fanatikus magyar szurkolók a világ minden pontjára elkísérik kedvenceiket
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­s­­ ­­l­­á­­­n­­­y­­­o­­k­­­ ­­­v­á­­r­­n­­a­­k­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Zjzj
2024. március 05. 12:24
A muszka korcsolyasok meg birkozok, stb Szigyarto es Lavrov egyeszsege alapjan indulhatnak magyar szinekben…viszonzasul dragabban vesszuk toluk az olajat meg a gazt….
minona
2024. március 05. 08:19
Megy a csúsztatás a Liu testvérekkel kapcsolatban itt is. Ők nem Kínából szerződtetett sportolók, hanem félig magyarok: Magyarországon születtek, anyjuk magyar, itt jártak végig iskolába, az anyanyelvük a magyar. A kínai apjuk visszaköltözött Kínába. Teljesen más a helyzet, mint azokkal a sportolókkal, akikben semmilyen magyar vér nincs és egy mukkot se beszélnek magyarul. Gondolom ezzel a cikkíró is tisztában van. Csalódást keltő cikk.
csapláros
2024. március 04. 20:48
Fontos, hogy ALAPFOKON tudjon, tanuljon meg magyarul ÉS ALAPFOKON legyen tisztában Magyarország földrajzával és történelmével, valamint az állami jelképeivel: Himnusz, zászló, Szentkorona, miegymás. A többi már rajta múlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!