Ferenc pápa az én pápám lesz

2013. március 14. 10:08

Francescóra, erre a lelkipásztor típusú emberre igen nehéz évek várnak, de annak a szerénységnek muszáj gyümölcsöt hoznia, amivel bír.

2013. március 14. 10:08
Bucsy Levente
MNO

„Végtelen nyugalom ömlött le a vatikáni loggiáról, és csendes tengerként üdvözölte a pápát a Szent Péter téri százezres tömeg. Közös imára hívott minden gyülekezőt, és igen-igen furcsa bábeli élmény volt, amikor mindenki a saját nyelvén mondta a Miatyánkot, az Üdvözlégyet és a Dicsőséget. Egymás kezét fogtuk. A sötétben megtaláltuk a »sajtófotóját« is Francescónak, a rövid leírást pedig ösztönösen felolvastam a kamerának, miközben a pápa a loggiáról integetett. Azonnal feltűnt az is, hogy pápai kellékeit csak a kötelező pillanatokban öltötte magára, amikor csak beszélt, nem viselt semmi extrát... Szombaton találkozhatom vele közelebbről is személyesen a Vatikánban, ahol a sajtó munkatársait áldja meg (19-én, kedden iktatják be ünnepélyes keretek közt).

A Szent Péter térről elindulván nem volt vége az élményeknek. »Engedjétek hozzám a gyermekeket« – üzeni Jézus a Biblián keresztül. Nővéremnek és húgomnak is van egy-egy kisfia, egyikük önkéntelenül kibökte: »milyen szerény!«. Másikuk még csak most tanul járni, picike, annyit azért tudott reagálni, hogy elmosolyogta magát.

Francescóra, erre a lelkipásztor típusú emberre igen nehéz évek várnak, de annak a szerénységnek, szelídségnek, egyenes egyértelműségnek (első szavai: »Fivéreim, nővéreim, jó estét!«) muszáj gyümölcsöt hoznia, amivel bír. Jezsuitaként lett pap, majd püspök és érsek is, és hát bíborosként is egy apró lakásban élte mindennapjait, távol tartva magától mindent, ami gátolhatja az igazi célban. Hogy megérti-e majd a XXI. század üzenetét, illetve a XXI. század megérti-e az övét, az a jövő zenéje, neki azonban különleges segítőtársai lesznek ebben – a világegyház több mint egymilliárd tagja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. március 20. 17:34
Minden kornak megvannak a maga "megváltói". Őket támadják a legádázabbul. I. Ferenc pápa az az ember, akiről keveset tudunk. Jó volt látni a puritán megjelenését, a Bona Sera -val való megszólalását. Ha az emberiség megérett arra, hogy újra el tudjon fogadni olyan ikonokat , akik az emberiesség hangján szólnak hozzá /és valóban emberséges lesz az új pápa működése/, akkor elkezdődhet valami. Az ellenszél miatt viszont lassan haladhat.
tarapptarapp
2013. március 16. 15:17
Hú, az El Pais is részletesen foglalkozik a diktatúra alatti szerepével. Igazából már nagyrészt már feltárt ügyek, és túl sok mindent nem lehet a szemére hányni, legalábbis az argentin katolikus egyház egyes más papjaihoz képest, akik valóban súlyos bűnöket követtek el. Ami érdekesség: a legismertebb ügyében, amiben 2 elhurcolt és börtönbe zárt jezsuita társa vádolta meg kollaboráciuóval, az egyikük magyar származású volt, Jálics Ferenc, aki a visszaemlékezéseiben is írt B. szerepéről. Magyar kapcsolatnak nem rossz!
acido domingo
2013. március 16. 15:16
Nem várnál 1-2 napig, mielőtt még több hasonló kommentet írsz? Hidd el, hogy utána fognak menni a dolognak, és ha volt valami, akkor azt megtudjuk. Ha csakugyan olyan sok tanú van, valamelyik csak fog jelentkezni.
pierre bayle
2013. március 16. 15:16
...és természetesen szégyentelen módon hazudott a parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Megint sikerült jól választaniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!