Az egyház jövője

2013. szeptember 16. 07:12

Hogyan kellene „jól” változnunk, hogy a kortársaink számára értékes, tartalmas és élvezetes közeggé válhassunk, miközben Istentől sem távolodunk el?

2013. szeptember 16. 07:12
Apcsel29
Apcsel29

Kevesebb uniformalizálás – nagyobb változatosság – vagy fogalmazhatnék másképpen: kevesebb emberi törvény – nagyobb lelki-szellemi szabadság, minden téren: a teológiában, a liturgiában, a szervezeti és a közösségi életben egyaránt;

Az egyháztagság hangsúlyozása és tanítása helyett a Krisztus követésének hangsúlyozása és tanítása

Kevesebb »miért« – sokkal több »hogyan«! Vagyis kevesebb prédikáció a problémákról, a kísértésekről, »világról« és a bűnökről – sokkal több a konkrét válaszokról, a valós megoldásokról, sokkal több gyakorlati útmutatás arról, »hogyan csináljuk« jól és hatékonyan a »kereszténységünket«.

Kevesebb tradíció – több innováció. Kevesebb ragaszkodás a csak hagyományból, szokásból vagy rutinból megtartott és végzett dolgokhoz, és sokkal nagyobb bátorság, hajlandóság és rugalmasság a változások felé.

Kevesebb utcai evangélizáció és evangélizációs kampány – sokkal több emberi, baráti kapcsolat – a gyülekezeten belül és kívül egyaránt.

Kevesebb hierarchia – több egyenlőség – az egymás alá/fölé rendelése helyett az egymás mellérendeltség erejének felfedezése, egyházon belül, a szolgálatban és a vezetésben, valamint morálisan a gyülekezet-világ kontextusban egyaránt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. szeptember 17. 10:50
A "szentség" nélkül azért menne, mert a reformáció mintha annak jelentőségét csökkentette volna...
Kal
2013. szeptember 17. 01:07
Hát így valóban nem fog menni, ha azt számolgatjuk, hogy hányszor írta le azt a szót, hogy szentség, ahelyett, hogy azt néznénk, ami a tartalma, és lényege a gondolatainak.
Csomorkany
2013. szeptember 17. 01:06
A lényege, hogy az egyházat szekuláris buliklubnak fogja föl. Ezért nem foglalkozik stringek szintjén sem mindazzal, ami az egyház(ak) küldetéséből a transzcendensre mutat.
regiszter
2013. szeptember 16. 12:55
Mondjuk lehetne hívni egy felszámolóbiztost.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!