Teremtés Oszlopai

2015. július 01. 18:56

Egyszerre többféle gondolkodásmód fut egymás mellett. Ha nagyon eltérőek, akkor ott gond lehet. De minden korban voltak, lettek birodalmak, amelyek viszonylagosan hasonló gondolkodásmódra épültek fel.

2015. július 01. 18:56
Soós Szilárd
reposzt

„Végső soron olyan ember nincs, aki mindent helyesen ismerne. Ezért ki dönthet életről és halálról? Inkább viszonylagosan a valósághoz közelítő ismeretekről beszélhetünk, vagy a valóság valamilyen szempontú feldolgozásáról. Ez egy gondolkodásmód.


Egyszerre többféle gondolkodásmód fut egymás mellett. Ha nagyon eltérőek, akkor ott gond lehet. De minden korban voltak, lettek birodalmak, amelyek viszonylagosan hasonló gondolkodásmódra épültek fel. Működtek. Ma esetleg a magunk módján többet ismerünk, valljuk helyesebben ismerünk. De helyesebben élünk? Nincsenek ugyanúgy háborúink, társadalmi feszültségeink? Nem termeltünk-e ki az új ismeretekkel új tragédiákat is?

Egy dolog mi a valóság, egy másik, hogy mit tudunk róla, és megint más hogy hogyan élünk a már megismerttel. Ennek megfelelően lesznek különbségek emberek és társadalmak, birodalmak, országok, érdekcsoportok, népek és nemzetek között. Végső soron úgyis oda érkezünk meg, hogy mit állítunk magunkról és ezt mennyire adjuk elő hitelesen, hogy mások is ezt gondolják rólunk.

De addig is itt van ez a gyerekkori absztraháció. A képesség, amellyel az észlelésen, érzékelésen túlit is képesek vagyunk összerakni. 7000 fényévre lévő Teremtés Oszlopai 6000 évvel ezelőtt kaptak egy szupernóva robbanás lökéshullámaiból, de csak 1000 év múlva fogják a leszármazottaink megismerni a valóságot. Felrobbantak, vagy túlélték.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sobrk
2015. július 02. 07:35
Szimpla relativizmus, avagy a pilátusi kérdés: mi az Igazság?
GregDzsi
2015. július 01. 20:15
Nem tudom, hogy a sok buzzi és migiri között hogy bukkant ez itt fel, de jól esett, köszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!