Apa, anya, gyermekek

2016. augusztus 30. 15:53

Arról nagyon sokan egyformán gondolkodunk, hogy mi tartozik a család fogalmába, ezért is érdekes, hogy mégis hangsúlyozni kell, valójában mit értünk ez alatt. Ez azért van, mert egyre erőteljesebbek azok a hangok, amelyek támadják a hagyományos családfelfogást. Interjú.

2016. augusztus 30. 15:53
Németh Szilvia
Magyar Idők

"- Miért van szükség egy külön egyesületre a fiatal családosok számára?

– Erről talán Király Nóra, az alapítónk tudna a legtöbbet mondani, aki ötgyermekes édesanya és egyébként Újbuda alpolgármestere. Utóbbi pozíciójából eredően is nagyon sok családos kereste meg őt azzal az igénnyel, hogy létrehozzanak egy egyesületet azokból a fiatalokból, akik a hagyományos családi értékeket képviselik. Sokan érzik, érezzük úgy, hogy a mai világban különösen fontos, hogy ezeket hangsúlyozzuk. Fiatalos hangnemben, hogy a mai huszonévesekhez is eljusson, hogy legyen alternatíva a szingliség és a gyermektelenség favorizálása mellett. A döntés végső soron természetesen az övék.

Mit értenek önök a hagyományos családi értékek alatt? A családi értékekről sokaknak van fogalma, véleménye, amelyet lehet akár hagyományosnak vagy korszerűnek is tekinteni.

– Arról nagyon sokan egyformán gondolkodunk, hogy mi tartozik a család fogalmába, ezért is érdekes, hogy mégis hangsúlyozni kell, valójában mit értünk ez alatt. Ez azért van, mert egyre erőteljesebbek azok a hangok, amelyek támadják a hagyományos családfelfogást. Nem csak Magyarországról, hanem Brüsszelből, sőt messzebbről is támadják hazánkat, illetve a kormányt, mert a családról a hagyományos értelemben gondolkodik és ezt deklarálta is az alaptörvényben.

(...)

– Azért másról is érkeznek hírek Brüsszelből. Elindult például egy aláírásgyűjtés a hagyományos családmodell támogatása érdekében.

– Ez így van. Megdöbbenve hallottuk az uniós családvédő szervezetektől, hogy Brüsszel nem tud mit kezdeni a család fogalmával, zavarba jönnek, ha ezt valahogyan definiálni kell. Ezért indult el, aktív magyar kezdeményezéssel, egy aláírásgyűjtés „Anya, apa, gyerekek” néven, amely azt szeretné elérni, hogy a hagyományos családfelfogásban egységes legyen az unió. Országszerte vannak ezzel kapcsolatban figyelemfelkeltő rendezvények, flashmobok, ahol gyűjtik a támogató aláírásokat és mi is igyekszünk segíteni a kezdeményezés sikerét. Fontos, hogy év végéig összegyűljön az egymillió aláírás, ami ahhoz kell, hogy befogadja a polgári kezdeményezést az Európai Parlament.

(...)

– Mit lehet tenni annak érdekében, hogy egyre többen kössenek házasságot, vállaljanak családot fiatalon?

– Fontos a pozitív példák felmutatása. Tavaly a házasság hete rendezvényre huszonéves házaspárokat hívtunk meg előadóként. Meglepetten tapasztaltuk, hogy a kávézó, ahová meghirdettük az eseményt teljesen megtelt. Meg kell találni azt a hangot, és persze azt a csatornát, amellyel, utat lehet törni a fiatalokhoz.

(...)

– Nem beszéltünk még arról, hogy egy családnak része az idősebb generáció is. A nagyszülők bekapcsolódása nélkül is lehet tökéletes és zökkenőmentes a gyermeknevelés?

– A nagyszülők szerepe nagyon fontos a gyermeknevelésben. A velük töltött idő annyi pozitívumot ad a gyerekeknek, ami pótolhatatlan. Ezen felül pedig hisszük, hogy a nagyszülői segítségnek házasságvédő szerepe is van. Szeptember 4-én lesz a nagyszülők világnapja. Ebből az alkalomból, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal együtt rendezünk egy nagyszülő köszöntő eseményt szeptember 2-án. Itt szeretnénk mindazt az erőfeszítést megköszönni, amit a nagyszülők tesznek a családokért, és persze a generációk közti együttműködésre, az idős emberek tiszteletére is felhívjuk a figyelmet.

– A fiatal családosok számára nyilván az is nagyon fontos, hogy milyen lesz a gyermekeik jövője. Önök szerint mennyiben befolyásolhatja ezt a migrációs válság?

– Szívszorítóak a háborús övezetekből érkező felvételek, a sebesült, nincstelen gyerekekről szóló tudósításokat látva pedig elakad az ember szava! A humanitárius segítségnyújtás, a menekültek befogadása az Európai Uniónak és persze Magyarországnak is kötelessége. Ez jogilag szabályozott rendben folyik is. A menekültektől azonban élesen meg kell különböztetni a gazdasági bevándorlók Európára zúduló özönét. Az illegális határátlépők tömegét muszáj megállítani! Aggódunk a biztonságunkért, aggódunk a gyermekeink jövőjéért. Már lassan nincs olyan hét, hogy ne történne terrorcselekmény valamely közeli országban, és ne érkezne hír migránsok által elkövetett nők elleni erőszakoskodásról. Az mégiscsak döbbenetes, hogy vannak olyan települések, ahol a szülők nem merik iskolába engedni a gyermekeiket azért, mert százával tanyáznak illegális bevándorlók az utcákon, köztereken. Nem szeretnénk, ha itthon is ezzel kellene szembesülnünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!