Tudunk mi mit kezdeni az időnkkel, Kötter úr!

2021. július 14. 15:40

Tényleg hálátlan az a középosztálybeli ember, aki nem szereti ezt a kormányt?

2021. július 14. 15:40
Bakos András
Magyar Narancs

„A férfi férfinak látszik, a nő nőnek az IKEA tévéreklámjában. Nem is tiltakoztak ellene kormánypárti politikusok. Pedig nem bútort vagy húsgolyót népszerűsít, ez társadalmi célú hirdetés, szolid szabadelvű üzenettel: tessék segíteni egymásnak a házimunkában, mert »az egyenlő otthon boldogabb otthon«. Olvasom, az IKEA idén januárban felmérést is készíttetett erről nálunk, Csehországban és Szlovákiában. Reprezentatív minta alapján 20 és 60 év közötti embereket kérdeztek, akik »párkapcsolatban élnek egy másik, ellenkező nemű felnőtt személlyel«, mert így van értelme vizsgálni a nemi szerepekhez kötődő sztereotípiákat.

Többek között az derült ki, hogy Magyarországon a megkérdezettek 79 százaléka ért egyet azzal, hogy az otthoni munkamegosztástól boldogabb egy párkapcsolat. Az IKEA ezzel a reklámmal nyilván nem vív szélmalomharcot, inkább fölül a vonatra. Megveregeti azok vállát, akik tényleg együtt csinálnak mindent otthon, mert ők együtt döntik el azt is, milyen szekrény, milyen ágy kell, és együtt mennek el megvenni.

E bő kétharmadhoz tartozó emberek fejében sok minden megfordulhatott, amikor április végén azt hallották a rádióban, hogy a magyar asszonyok minden tiszteletet megérdemelnek, mert dolgozniuk kellett, tanulni az otthon maradt gyerekekkel, és aztán el kellett látniuk a munkából hazaérő fáradt férjüket. Én például azt gondoltam, tényleg minden tiszteletet megérdemelnek a magyar asszonyok, de engem nem kell ellátni, hál’ Istennek nem vagyok beteg. Másoknak radikálisabb gondolatuk volt, lehet vele vitatkozni, mindenesetre két emberöltő alatt sokat változott az élet a hagyományos magyar családokban.

Nem közvélemény-kutatási eredmény, csak saját tapasztalat, hogy a szüleim fiatalkorában már természetes volt, hogy az asszony is dolgozik, de még az is, hogy ha gyesen van, fölsír a gyerek éjjel, és a férfi ébred föl rá előbb, átnyúl, megfogja a felesége vállát, hogy ébredjen föl, ő pedig alszik tovább. Az én korosztályomhoz tartozók közül már sokan fölkeltek, fölkeltünk éjjel pelenkázni, etetni, visszaaltatni. Porszívózunk, mosogatunk, megtanultuk kezelni a mosógépet, beadni a feleségnek a vérhígító injekciót.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kriszta67
2021. július 15. 12:57
Iszlám országokban is tolja ezt az Ikea? Mondjuk ebben véletlen igaza van, de úgy vágnám ki a társadalomformáló filmjeivel együtt mint a macskát szarni. Bármi nem tetszik itt, lehet takarodni haza a kurva anyátokba. Otthon nevelgessétek a gyilkos újsvédeket. http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=634B6006C12_2A25_4CD4_907.jpeg Igen, a nő mezítláb gyalogol a fagyos úton és az összes gyereket ő cipeli.
bpe
2021. július 15. 11:07
andrás, az a kérdés, h mit szeret helyette. vagyisinkább: hova óhajt szavazni. mert ha gyurcsány egybesült xarfasirtjára, akkor nem hálátlan, hanem: EGY F@SZ!! :3
21 gramm
2021. július 15. 09:27
A fickónak csak a mondanivalóját nem sikerült megtalálnom az írásban. Sztereotípiák nyilván léteznek. Ezek az adott férfi-női szerepek közötti legjellemzőbbet jelentik, a legjellemzőbb látásmódot, ahogy egy közösség azokra tekint melyek részben előfeltételezések, részben elvárások. A megvalósulást az egyes családokban, kapcsolatokban sokkal inkább a hozott férj-feleség, apa-anya szerepminták alakítják ki, csiszolják össze kapcsolatonként egyedivé vagy éppen általánossá. Így ezek változatosan tudnak megjelenni. Látok olyat, különböző generációkból is, ahol a törékeny nő, mint kislány szinte mindenben ami a férji gondoskodás keretébe tartozhat, ki van szolgálva, a nő még autót tankolni sem "tud", mert mindig megcsinálják helyette, úgy autózik, hogy csak a slusszkulcsot kell a retikülbe tennie a púderdoboz mellé, szerviz, téligumi minden intézve, a fűnyírót nem tudja hogy kell elindítani, a lidliben nem igazodik el, mert a férje vásárol, hogy ne cipekedjen, fogalma sincs hogy a rezsi milyen tételekból áll össze, azt se tudja hogy a férje csekken vagy átutalással fizet, mert nem ő intézte soha. Ezt a kishercegnő szerepnek neveztem el. Aztán ott az anyakirálynő, aki viszont mindennek és mindenkinek az ura, mindennek a részleteit ismeri, mert mindenről végeredményben ő dönt, ő szabja meg a családi törvényeket, ő teremt valamiből hagyományt, uralkodik, birtokol, irányít. Szigorú, maximalitásra törekszik. Az anyaszerepe "anyatigris", a családi szerepe védelmező, gondoskodó, de nem együttműködő hanem autoriter, leosztó, a férje alkalmazkodó, irányított, és tekintélytisztelő, aki az anyai szerepet rendkívül magasra értékeli. Aztán van a kétdiplomás htb, aki áldozatos anya és jó csapatjátékos is egyben, lehetővé teszi, hogy a másik tündökölhessen a karrierben és családfenntartó szerepben, de minden női és férfi szerepet maga lát el, fuvarozza a gyerekeket, gondozza kertet, fát vág, építkezik, tárgyal a kazánról vagy a napelemről, a kormányösszekötőről vagy a lengéscsillapítóról a szerelővel, na itt biztos ő vásárol az ikeában... a férj letudta a kötelezettségeit azzal, hogy hazatol egy valag pénzt, szóval ezek csak gyors példák arra, hogy a sztereotípiák mennyire vagy mennyire nem működnek.
Volo
2021. július 15. 07:59
Nem, nem hálátlan. Egyszerűen hülye, ostoba, saját maga ellensége!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!