Miért ne lazíthatnánk föl a család fogalmát? Tényleg, miért?

2016. november 21. 14:34

Egy családról szóló kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője feltette a kérdést, miért ne lazíthatnánk föl a hagyományos család fogalmát, miért ne épülhetne egy házasság, egy család két egynemű felnőttre. Miért vannak kirekesztve a konzervatív normától eltérő szexuális szokású párok a család fogalmából? A javaslat továbbgondolásra érdemes, valóban...

2016. november 21. 14:34
Szám Kati
Képmás.hu

Miért vannak kirekesztve a házasság- és családfogalomból a valakivel együtt élő, de szexuális értelemben egymás iránt nem vonzódó párok? Tegyük föl, barátok, lakótársak, kollégák, kiválóan alkotnak, főznek és esznek együtt jól működő szimbiózisban. Miért fontos az ágy-, miért nem elég az asztalközösség? Egyáltalán muszáj szeretnünk azt, akivel családot szeretnénk alkotni? (...)

Továbbá nagyon igazságtalan kirekeszteni a család fogalmából azokat is, akik évtizedeken át sem találnak maguknak (sem ellenkező, sem azonos nemű) párt, sem üzlettársat, és semmilyen szempontból nem járnak egy cipőben. Vagy akiknek eszük ágában sincs másokkal együtt élni. (...) 

Egyáltalán, miért vonatkozik a család kizárólag emberekre? Miért nem használjuk a »család« fogalmat mindenre, ami nem család? Miért kell mindent annak nevezni, ami? Ha az életkorokkal olyan rugalmasak vagyunk manapság, hogy a harminc ma valójában húsz, a negyven pedig az új harminc... A matematikában lehetünk lazák? A szemantikában nem?!

Jöjjön el végre a tökéletes szabadság! A kiteljesedést gúzsba kötő, előre meghatározott fogalmak béklyói (és az azokhoz kötődő jogok és kötelességek) nélkül! Le az értelmező kéziszótárakkal!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haka Pc
2017. május 28. 23:06
Szerintem viccel... Vagyis remélem viccel. :)
tevevanegypupu
2016. november 29. 15:16
Tudom hoogy vicc, csak szerintem már lejárt lemez..
tevevanegypupu
2016. november 29. 15:14
Nincsenek kirekesztve, ott vannak anyu, apu, nagyszülők, testvérek, sógorok és sógornők..és az ő gyerekeik. Nekik viszont ne legyen.
smohai
2016. november 29. 15:04
Szerintem a szerző szellemesen alkalmazza a matematikában is szokásos bizonyítási módszert: Egy állítás cáfolására tegyük fel, hogy az állítás helyes, gondoljuk végig, és ha olyan eredményre jutunk, ami abszurd, vagy ellentmondás, akkor hibás volt az állítás. A cikkben abból indul ki, hogy tegyük fel: a család fogalmának fellazítása helyes. Majd végiggondolja, és az eredmény az, hogy ha valóban így teszünk, akkor a végén a "család" szó semmit sem fog jelenteni. Sőt, ha még tovább visszük az elvet, akkor egyik szavunk, fogalmunk sem fog semmit se jelenteni. Ez meg abszurd. Tehát helytelen a család fogalmának fellazítása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!